Kineska ambasada u SAD: Politiziranje porijekla koronavirusa koči istragu

c 9
Podijelite vijest

Kineska ambasada u SAD saopćila je da politiziranje porijekla koronavirusa koči istragu, nakon što je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao da je američka obavještajna zajednica podijeljena oko toga gdje se virus pojavio.

Dok se Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priprema za početak druge faze istraga o porijeklu virusa, Kina je bila pod pritiskom da međunarodnim istražiteljima pruži veći pristup, usred nekoliko nedavnih izvještaja koji sugeriraju da je procurila iz laboratorija specijaliziranog za istraživanje koronavirusa u gradu Vuhanu.

Kina je više puta porekla da je laboratorij odgovoran te da SAD i druge zemlje pokušavaju odvratiti pažnju od vlastitih neuspjeha u suzbijanju virusa. – Kina podržava sveobuhvatno istraživanje svih ranih slučajeva covida-19 pronađenog diljem svijeta i temeljitu istragu nekih tajnih baza i bioloških laboratorija u cijelom svijetu –  stoji u saopćenju.

Zajedničko istraživanje Kine i WHO-a objavljeno u martu pokazalo je da je malo vjerovatno da je virus procurio iz laboratorija te se najvjerojatnije proširio sa šišmiša na ljude putem još uvijek neidentificirane posredničke vrste.

Kina je također nastavila ukazivati ​​na mogućnost da virus potječe iz druge zemlje te da je ušao putem zaražene smrznute hrane ili putem trgovačkih mreža za divlje životinje jugoistočne Kine.- Pandemija je započela u Kini. Započnimo s kompletnom istragom tamo i prema potrebi širimo. Ukratko, ovo saopćenje ambasade nečuvena je uvreda za svaku osobu koja je umrla od ove strašne tragedije i za njihove poroeice – rekao je zaposlenik instituta “Atlantic Council” Džejmi Mecl (Jamie Metzl) koji je vodio kampanju za novu nezavisnu istragu, prenosi Hina.


Podijelite vijest