Portal 072info

Kineska studija tvrdi da hospitalizirane osobe osjećaju simptome korone i nakon šest mjeseci

Screenshot 5 987
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nova kineska studija tvrdi da su mnogi hospitalizirani pacijenti nakon liječenja simptome koronavirusa osjećali i šest mjeseci nakon zaraze uključujući umor i probleme sa spavanjem. Istraživanje je provedeno nad više od 1.700 osoba koji su liječeni u kineskom gradu Wuhan koji je bio epicentar pandemije. Rezultati su pokazali da je 76 posto njih patilo od najmanje jednog simtpoma nekoliko mjeseci nakon što su otpušteni iz bolnice.

Ukazano je i na to da bi čak i ljudi koji se uspješno oporave od zaraze mogli pretrpjeti dugotrajne zdravstvene posljedice. Riječ je o studiji najvećoj do sada koja je objavljena u medicinskom časopisu The Lancet.

Otkriveno je da su umor i problemi sa spavanjem najčešći simptomi nakon oboljenja COVID-19 te da se javljaju kod 23 posto pacijenata šest mjeseci nakon njihove početne dijagnoze.

Smatra se da bi bolest mogla imati i dugotrajne psihološke komplikacije poput anksioznosti i depresije koje su zabilježene kod 23 posto pacijenata.

Kod osoba koje su imale težu kliničku sliku nakon zaraze, zabilježeno je kontinuirano oštećenje pluća.

“Budući da je COVID-19 nova bolest tek počinjemo shvatati neke od njegovih dugoročnih posljedica po zdravlje pacijenata”, kazao je Bin Cao sa kineskog Medicinskog univerziteta Capital koji je vodio istraživački tim.

Dodao je da analiza u studiji pokazuje da neke osobe i po izlasku iz bolnice nastavljaju živjeti sa barem nekim posljedicama virusa te je naglasio potrebu za dodatnom njegom nakon otpusta, posebno za one koji imaju teške infekcije.

“Naš rad će biti usmjeren dodatno na proučavanje veće populacije kako bi u naknadnoj studiji imali kompletniju sliku svih posljedica koje COVID-19 može imati na ljude”, naglasio je Bin Cao.

Mnogi istraživači širom svijeta su proučavali posljedice koje infekcija koronavirusa ostavlja na pacijente. Među njima su i doktori američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji su se često osvrtali na studije o simptomima koji su ostali i nakon liječenja. Naveli su da su to najčešće umor, otežano disanje, kašalj, bolovi u zglobovima i grudima. Ostale posljedice poput poteškoća u koncentraciji i razmišljaju nazvanim “moždanom maglom”, zatim depresije i glavobolje, također su smatrali dugoročnim.

Studija objavljena u British Medical Journal časopisu u augustu prošle godine, otkrila je da je oko 10 posto pacijenata imalo “produženu bolest” nakon liječenja od COVID-19 koja se zadržala više od 12 sedmica.

Međutim, ovo kinesko istraživanje je najveće, s najdužim trajanjem praćenja, koje je istraživalo dugoročni utjecaj na otpuštene pacijente, tvrde njegovi autori, piše CNN.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME