Kineski konzorcij zatražio promjenu ugovora: Parlament FBiH odlučuje o sudbini Bloka 7

222 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Parlament Federacije BiH odlučit će o budućnosti Bloka 7 TE Tuzla, kao jednog od najvećih poratnih energetskih projekata u našoj državi.

Konačna odluka

Kako saznaje „Avaz“ od dobro upućenog izvora, predmet „Blok 7“ već je proslijeđen Parlamentu FBiH i čeka se da se o ovom problemu izjasne federalni parlamentarci.

– U odlučivanje mora biti uključeno i Vijeće ministara BiH, budući da je i ta institucija dala odobrenje za ugovor koji je potpisan s kineskim konzorcijem (China Gezhouba Group Company i China Energy Engineering Group) – pojašnjeno nam je.

Federalni parlament će nakon rasprave donijeti smjernice prema kojima će se u nastavku ovog procesa ponašati “Elektroprivreda BiH”.

Podsjećamo, kineski konzorcij nije u mogućnosti ispuniti obaveze iz ugovora jer je američka kompanija „General Electric“, koja je ugovorom podizvođač, otkazala saradnju.

– Ovdje se igra utakmica, a kako bi se u pravnom smislu stekle prednost i konačna pobjeda, očito je da će se o ovom ugovoru raspravljati na nekom od sudova. Od ovog projekta neće biti ništa. U projekt se krenulo 2014. godine i tad nije postojala odluka EU da se uvedu penali za proizvodnju CO2. Kazneni penali su toliko veliki da su veći i od cijene uglja. Trenutno ne postoji računica po kojoj bi se Blok 7 isplatio, jer svi blokovi moraju biti ugašeni do 2050. godine – kazao nam je izvor.

Dodao je da su izuzetno male šanse da Parlament FBiH, a zbog trenutnih političkih odnosa, da pristanak na novi ugovor s Kinom.

Upravna zgrada

– Upravna zgrada „Elektroprivrede BiH“, kao i svi drugi objekti su pod hipotekom. Blok 6 u Tuzli je pod hipotekom, a zbog ovog kredita. Šta ostaje “Elektroprivredi BiH”, ništa. Uz ovakve uvjete na tržištu mi ne možemo biti konkurentni s Blokom 7 i nećemo moći vraćati kredit – pojašnjeno nam je.

Prema mišljenju našeg sagovornika, budućnost energetskog sektora BiH nije u Bloku 7.

– Federacija BiH do sada nije dopustila niti jednu grešku, a tome svjedoči pravni tim koji je angažiran. Zbog toga sam poprilično siguran da će Vlada FBiH dobiti ovu pravnu bitku s Kinom i da će kineski konzorcij na kraju morati platiti penale zbog neispunjavanja ugovora – zaključio je naš sagovornik.

Ponudili opremu iz Kine

Kinezi su, prema instrukciji iz “Elektroprivrede BiH”, pokušali osigurati zamjenu opreme iz Evrope te su kontaktirali „Siemens“ i još nekoliko kompanija, ali je odgovor bio isti – svi se povlače iz posla s ugljem ili nisu u mogućnosti izvršiti obaveze. Iz kineskog konzorcija je stigla i ponuda izmjene dijela ugovora, prema kojem bi ključnu opremu sada isporučili kineski proizvođači s evropskom tehnologijom ili licencom.

– Nikakvo odstupanje od toga nije prihvatljivo ni Nadzornom odboru ni Upravi “Elektroprivrede”. To odstupanje mogu odobriti Vlada i Federalni parlament – kazao je Izet Žigić, predsjednik Nadzornog odbora EPBiH.