Kineski milijarder Jack Ma u jednom danu bogatiji za 2,3 milijarde dolara

Kazna od nekoliko milijardi dolara koju su kineski regulatori izrekli Alibabi zapravo je podstakla rast akcija ovog giganta u e-trgovini, čime se znatno povećalo i bogatstvo osnivača kompanije Jacka Maa.

Naime, akcije Alibabe, koje kotiraju na berzi u Hong Kongu, ojačale su dva dana zaredom, pri čemu su u utorak porasle za oko 0,5 posto nakon jučerašnjeg skoka od preko 6,0 postotaka, dok su na Wall Streetu u ponedjeljak porasle za više od 9,0 posto. Riječ je o najvećem rastu u posljednje skoro četiri godine.

Međutim, porast vrijednosti akcija Alibabe išao je u korist osnivaču ove kompanije Jacku Mau, čije je bogatstvo u jednom danu poraslo za 2,3 milijarde dolara na ukupno 52,1 milijardu.

Jack Ma je trenutno 25. najbogatiji čovjek na svijetu i treći najbogatiji u Kini. Prošlog vikenda, kineski tržišni regulatori izrekli su Alibabi novčanu kaznu od 18,2 milijarde juana što je 2,8 milijardi dolara i jednako je udjelu od 4,0 ‘posto prihoda kompanije ostvarenih 2019. godine.

Kineski regulator je obrazložio da je navedene sankcije izrekao zato što je Alibaba primjenjivao antikonkurentske prakse, uslovljavajući trgovce da robu i usluge koje prodaju preko njihove online mreže ne mogu nuditi na rivalskim platformama za trgovinu.

Alibaba je odmah pristao platiti kaznu i obećao da će osigurati otvorenije operativno okruženje za svoje trgovce i partnere, piše RT.

Prethodni članakSAZNAJEMO: Nastava u školama na području ZDK ostaje online sve do…
Sljedeći članakBruka i sramota: BiH nije potpuno primijenila niti jednu od 23 GRECO preporuke