Kineski rudari će ostati zarobljeni u rudniku još najmanje dvije sedmice

Screenshot 9 319 6

Kineski rudari koji su zarobljeni u rudniku na dubini od nekoliko stotina metara neće biti spašeni još najmanje dvije sedmice. Grupa od 11 rudara je uspjela kontaktirati spasioce proteklog vienda, a jedan od njih je preminuo nakon što je pao u komu. Spasioci su dosad uspjeli probušiti samo male rupe kako bi rudarima dostavili hranu i lijekove. Sudbina 11 preostalih rudara i dalje je nepoznata.

Ukoliko spasilačka operacija prođe prema planu, rudari će izaći na sigurno nakon četiri sedmice.

Trenutno spasioci pokušavaju proširiti uski otvor kako bi bio dovoljno širok za izvlačenje rudara. Međutim, bušenje je težak posao jer se radi o posebno tvrdom granitu, a rudari se nalaze daleko ispod površine. Dodatni problem je voda jer postoji opasnost da ispuni komoru u kojoj se rudari nalaze.

Kako javlja BBC, potrebno je ukloniti oko 70 tona materijala kako bi rudari bili spašeni.

Nesreća se dogodila 10. januara u rudniku zlata Hushan kada je došlo do eksplozije i urušavanja. Ulaz u rudnik je teško oštećen te je prekinuta komunikacija. Sedam dana nije bilo znakova života, ali je kontakt uspostavljen prošle nedjelje kada su spasilački timovi uočili povlačenje spuštenog konopca. Uslijedilo je slanje poruka na koje su stigli odgovorio, a potom i slanje hrane te lijekova.

Pokušaj kontaktiranja druge grupe rudara bio je neuspješan.

Nesreće u kineskim rudnicima nisu rijetke jer su standardi sigurnosti veoma niski. U decembru prošle godine su poginula 23 rudara u rudniku uglja, a uzrok je gušenje ugljen monoksidom.

Klix

Prethodni članakBičakčić: U 2021. godini bit će obezbjeđen novac za elektroenergetski sektor
Sljedeći članakVlada Japana uvjerena da će Olimpijske igre u Tokiju biti održane ove godine