Portal 072info

Kinezi 12 dana prije roka završili prvu fazu gradnje Pelješkog mosta

CRBC se obvezao da će most sagraditi u roku od tri godine od dana uvođenja u posao, a to znači do kraja jula 2021. No to bi moglo biti i prije

Zadnji pilot Pelješkog mosta zabijen je 12 dana prije roka čime je dovršena prva faza gradnje, no pristupne ceste još čekaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na gradilištu Pelješkog mosta u četvrtak navečer pobijen je zadnji od ukupno 148 predviđenih stalnih pilota. Čekić dizalice Xong Cheng 1 preksinoć je u morsko tlo zabio pilot dug 126,6 metara na stupnom mjestu S6. A pobijanje na tom stupnom mjestu bilo je i najkritičniji dio temeljenja mosta zbog rascjepa u flišnoj zoni. U Hrvatskim cestama kažu da je pobijanje 148. pilota ipak prošlo bez teškoća jer je pogođena stijena i time izbjegnut rascjep, piše u subotu Večernji list.

Prema dinamičkom planu, zadnji stalni pilot trebao je biti pobijen 21. maja, a to znači da su kineski graditelji iz tvrtke China Road and Bridge Corporation (CRBC) tu fazu gradnje završili 12 dana prije roka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tim je planom bilo predviđeno i da se pobija jedan pilot dnevno, no Kinezi su uspijevali pobijati dva pa čak i tri pilota na dan, ovisno o vremenskim uslovima. Najduži pilot ima 128,6 metara i težak je oko 230 tona, dok je najkraći dug 36 metara. Promjeri pilota su 1,8 i dva metra. Na središnjim je stupištima pobijeno po 18 i 20 pilota, a na stupnim mjestima uz obalu po devet. Ukupno je 12 stupnih mjesta.

U Hrvatskim cestama objašnjavaju da sad slijedi izvlačenje mulja iz tih čeličnih cijevi i njegovo odvoženje, skladno Studiji utjecaja na okoliš, na lokaciju koja je 21 nautičku milju udaljena od mjesta budućeg mosta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Navode da je na gradilištu Pelješkog mosta trenutno 150 kineskih i 55 hrvatskih radnika. CRBC se obvezao da će most sagraditi u roku od tri godine od dana uvođenja u posao, a to znači do kraja jula 2021. No to bi moglo biti i prije, s obzirom na to da je ispred dinamičkog plana.

Gradnja pristupnih cesta, pak, još nije počela. Hrvatske ceste trebaju ponovno donijeti odluku o izvođaču radova za dionicu Duboka – Sparagovići nakon što je prva odluka o odabiru grčkog J&P Avaxa poništena. Za stonsku obilaznicu tek trebaju donijeti odluku o odabiru. Radi se o ukupno 32 kilometra prometnice s brojnim objektima. U Cestama kažu da je rok za završetak cijelog projekta cestovnog povezivanja juga Hrvatske 31. januara 2022. te da je najbitnije da cijeli projekt bude gotov do 2023. jer dotad moramo iskoristiti novac iz EU, prenosi Hina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fena/ Foto: Večernji list

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 57
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME