Screenshot 6 39
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 28, 2021 @ 15:20
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

zgradnja vjetroelektrane Ivovik, instalirane snage 84 MW, trebala bi početi iduće godine, rekli su kineski investitori na nedavnom sastanku s lokalnim vlastima općine Tomislavgrad.

NER FIT

Ivovik, čija će izgradnja koštati 130 miliona eura, bit će najveća vjetroelektrana i dosad najveća investicija u obnovljive izvore energije u Bosni i Hercegovini.

Vjetroelektranu Ivovik razvijat će dvije kineske tvrtke – China National Technical Import & Export Corporation i Powerchina Resources Ltd. Nalazit će se na području Tomislavgrada i Livna.

Predviđena godišnja proizvodnja električne energije vjetroelektrane Ivovik iznosi 236,6 GWh, prema dosadašnjim izvještajma.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Ovo će biti treća vjetroelektrana na području općine Tomislavgrad, priopćeno je iz lokalne administracije nakon sastanka s predstavnicima kineskih investitora.

Projekte izgradnje vjetroelektrana Ivovik i Orlovača prošle godine odobrila je Vlada FBiH.

Početkom 2020. godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) dala je inicijalnu saglasnost za izdavanje energetske dozvole za Ivovik, kao i za vjetroelektranu Orlovaču, snage 42,9 MW, koji se planiraju graditi u općinama Tomislavgrad i Livno. Predviđena godišnja proizvodnja električne energije na Orlovači je 99 GWh.

LIDER