Kinezi od Hrvatske traže dodatnih oko 113 miliona KM za Pelješki most

Screenshot 2 115
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iako radovi na Pelješkom mostu i pristupnoj cesti na Pelješcu napreduju prema planu, te bi promet trebao krenuti u martu sljedeće godine, kad bi trebao biti završen čvor Brijesta, pojavio se problem oko završnog finansijskog računa.

Naime, izvođači radova, kako piše Jutarnji list, usmenim putem su investitoru Hrvatskim cestama najavili zahtjeve za isplatu dodatnih troškova.

Dodatne finansijske zahtjeve za sada su najavili kineska kompanija CRBC i austrijski Strabag. Grčki Avax još se nije oglasio, ali se i od njega očekuju potraživanja dodatnih finansijskih sredstava. Prema informacijama Jutarnjeg lista, dodatni finansijski zahtjevi već su se popeli na oko 500 miliona kuna (oko 125 miliona KM), a tačni iznosi bit će poznati kad stignu službeni zahtjevi.

Predstavnici kineske kompanije CRBC, koji se nalaze na gradilištu mosta, i hrvatski konsultanti koji rade za njih napravili su preliminarni izračun dodatnih troškova, te su izračunali kako bi im Hrvatske ceste kao investitor trebale platiti dodatnih oko 450 miliona kuna (oko 113 miliona KM), što je više od 20 posto od ukupne vrijednosti ugovora.

U dodatne troškove, kazali su, uračunato je povećanje cijena čelika, utjecaj pandemije, povećanje cijena radne snage, ali i veće cijene avionskih karata za kineske radnike koji se vraćaju kući.

Kineskoj kompaniji zbog pandemije već je odobreno produženje roka završetka radova za šest mjeseci pa se dodatni finansijski zahtjevi zbog pandemije smatraju neosnovanim.

Ovaj iznos za sada je samo usmeno saopšten Hrvatskim cestama i Ministarstvu prometa i izazvao je ljutnju kod njih jer smatraju da je izračun prenapuhan i neopravdan, te ga tumače kao želju pojedinaca da u posljednji trenutak, uoči završetka radova, ‘naplate dodatni novac koji im ne pripada’.

GODISNJICA
MARKETING