f 9837355 1024 758x397 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Kineski inženjeri predstavili su prototip superbrzog magnetskog voza koji koristi eksperimentalnu tehnologiju visokotemperaturnih superprovodnika (VTS). Dizajneri voza s Jugozapadnog univerziteta Jiaotong tvrde kako će voz moći dostićii brzinu od 620 kilometara na sat, prenosi Jutarnji.hr.

Vozje isproban prošle sedmice, na 165 metara dugom poligonu za testiranje. Radi se o prvoj komercijalnoj primjeni visokotemperaturnih superprovodnika, koji ne zahtijevaju tehnički složen i skup proces hlađenja na izrazito niske temperature uz pomoć tekućeg helija.

Poput ostalih vozova koji lebde iznad pruge uz pomoć magnetskog polja, i ovaj prototip levitira iznad pruge kako bi iskusio što manje trenja. Deng Zigang, zamjenik direktora istraživačkog centra za superbrze maglev vozove u tunelima pod niskim pritiskom, naglasio je kako ova tehnologija omogućava vozu da lebdi bez stalnog napona.

– Može se pomaknuti jednom rukom – kazao je Deng, a kineski Xinhuanet piše kako je jedan od novinara na prezentaciji uspio jednim prstom pomaknuti lokomotivu tešku 12 tona.

Voz su zajednički razvili univerzitetski stručnjaci u saradnji s kineskim željezničkim gigantima, China Railway Group Limited i CRRC Corporation Limited.

VTS tehnologija predstavlja veliki iskorak prema konačnom cilju željezničkog saobraćaja – vozovi s magnetskom levitacijom koji putuju u tunelima pod niskim pritiskom. Radi se o konceptu koji bi maksimalno eliminisao glavnu prepreku kod postizanja visokih brzina, trenje. Konvencionalni vozovi gube energiju i brzinu na trenje, te na otpor zraka. Kako otpor zraka raste s brzinom voza, smanjivanje pritiska zraka omogućilo bi postizanje brzina većih i od 1000 kilometara na sat.

Kina je proteklih godina preuzela vodeće mjesto u svijetu po izgradnji brzih željezničkih pruga. Do kraja prošle godine, u Kini je bilo više od 37.900 kilometara pruga za superbrze vozove, prenosi Jutarnji.hr.