Kinezi u manje od 3 mjeseca izgradili karantin veličine 46 nogometnih igrališta

Screenshot 5 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Malo je zemalja koje su u suzbijanju Covida-19 otišle tako daleko kao Kina.

I dok zemlje širom svijeta ponovo otvaraju granice i ublažavaju ograničenja vezana za koronavirus, Peking pojačava svoju strategiju nultog covida.

Najnoviji primjer: Karantinski objekat vrijedan 260 miliona dolara s 5,000 soba za putnike trebao bi se ovih dana otvoriti u južnoj metropoli Guangzhouu, piše CNN.

Sastoji se od niza trokatnica sa sivim krovovima u tradicionalnom kineskom stilu. Masivni kompleks prostire se na površini veličine 46 nogometnih igrališta i trebalo je manje od tri mjeseca da se izgradi iz temelja. Ovaj objekat zamijenit će određene hotele koji se nalaze u cijelom Guangzhouu i poslužit će za karantenu kineskih i stranih putnika koji dolaze iz inozemstva, što ima za cilj smanjiti izloženost stanovnika uvoznim slučajevima.

Putnici će biti prebačeni autobusima izravno iz zračne luke i zatvoreni u svoje sobe najmanje dvije sedmice. Svaka soba opremljena je kamerom za videochat i termometrom s umjetnom inteligencijom. Tri obroka dnevno isporučuju roboti i sve je dizajnirano tako da se minimizira izravan kontakt s osobljem.

“Najsavremeniji karantinski centar na svijetu”

“Ovo je vjerovatno najsavremeniji karantenski centar na svijetu, vrlo visoke tehnologije i vrlo sofisticiran”, rekao je Yanzhong Huang, stručni saradnik za globalno zdravlje pri Vijeću za vanjske odnose.

Međunarodna zdravstvena stanica Guangzhou, kako je službeno nazvana, prva je takve vrste u Kini. No, stručnjaci kažu da bi to mogao biti prvi od mnogih takvih centara jer kineska vlada pojačava svoju beskompromisnu strategiju nulte tolerancije prema koronavirusu. I industrijsko središte Dongguan, udaljeno oko sat vremena vožnje od Guangzhoua, gradi svoju “međunarodnu zdravstvenu stanicu” s 2000 soba. Još južnije, tehnološko središte u Shenzhenu također planira takav objekat.

“Ovo nije samo mjera suzbijanja. Kineski čelnici smatraju da će pandemija potrajati još neko vrijeme, a Kina će nastaviti strogu kontrolu svojih granica. Objekti poput ovog služe za institucionalizaciju strategije nulte tolerancije”, rekao je Huang za CNN.

Opširnije čitajte Ovdje

GODISNJICA
MARKETING