Kinezi žele sudskim putem da zabrane proizvodnju iPhone 13

PXL DPA 030521 32738114
ILLUSTRATION - 02 May 2021, Berlin: A woman holds an IPhone with the app store in front of a screen showing the Epic Games Store. Epic, maker of the popular game "Fortnite," wants to sell digital items in its apps without giving a cut of the purchase price to Apple. The conflict could change how the business of apps and digital content operates. Photo: Fabian Sommer/dpa /DPA/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

U trenutku kad se Apple sprema da lansira svoj novi iPhone (13), kineska kompanija za vještačku inteligenciju Xiao-i, službeno poznata kao Shanghai Zhizhen Network Technology Co, podnijela je sudsku tužbu kojom želi da zaustavi produkciju novog telefona prije nego što krene u prodaju.

Xiao-i tvrdi da je Apple bez dozvole koristio njegov patent za chat robota koji se našao u digitalnoj asistentkinji Siri pa stoga želi da sud zabrani Apple-u prodaju iPhone-ova, iPad-ova i drugih uređaja u koje je integrisana Siri u Kini.

“Razočarani smo što je Xiao-i Robot podnio još jednu tužbu. Radujemo se što ćemo iznijeti činjenice na sudu i nastavit ćemo da se fokusirati na isporuku najboljih proizvoda i usluga u svijetu svojim klijentima”, navodi se u saopštenju Apple-a koje prenosi South China Morning Post.

Teško je vjerovati da Xiao-i može postići na sudu ono što nisu uspjele brojne kompanije u prošlosti sa kojima je Apple vodio pravne bitke, pišu itvesti.com.