Kini može bezvizni režim, a Saudijskoj Arabiji ne: Sve nelogičnosti politike u BiH

Screenshot 3 89

Državljani Kine, nosioci važećih običnih pasoša, oslobođeni su obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, boravak ili tranzit preko teritorije BiH u periodu boravka do 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana.

Ovo je podatak koji stoji na službenoj stranici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i samo je jedan od mnogobrojnih primjera zemalja koje s BiH imaju sporazum o bezviznom režimu u određenim okolnostima i u određenom periodu.

Slična pravila vrijede za još oko 70 zemalja, među kojima se, ruku na srce, nalaze i one čiji se građani veoma rijetko odlučuju zaputiti u BiH, poput, recimo Antigve i Barbude, Barbadosa, Mauricijusa, Paragvaja, Salvadora, Sejšela ili Svetog Kristofora i Nevisa.

Svi oni izuzimaju se od obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine u trajanju do 90 dana u periodu od šest mjeseci, počevši od dana prvog ulaska. I to je uredu.

Šta nije uredu, a šta jeste

Ono što, međutim, nije uredu je činjenica da se ovakva ista praviila ne mogu primjeniti i na zemlju čiji državljani, pogotovo u posljednjih nekoliko godina, čine okosnicu turističkih posjeta našoj zemlji i koji ovdje novac nemilice troše, a za “cijenu ne pitaju”. Zašto je to tako, još je prekjučer bilo poznato.

Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj u srijedu na stolu je bila i odluka o mogućem ukidanju viza za građane Saudijske Arabije koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu tokom turističke sezone. Međutim, tokom glasanja, ministri iz HDZ-a glasali su protiv ove odluke. Važno je napomenuti da su samo ministri iz HDZ-a bili protiv, dok su svi ostali podržali ovu odluku.

Ovdje, međutim, nije pitanje ko je podržao ovaj prijedlog, a ko ne. Kao što smo rekli, HDZ je bio protiv i prijedlog nije prošao. Ono što je bitno je zašto. Iako je ministar pravde BiH Josip Grubeša ponudio odgovor na ovo pitanje u vidu toga da bi se omogućavanje bezviznog režima građanima Saudijske Arabije kosilo s viznom politikom EU, o čemu je, navodno, obaviješten u pismu Delegacije EU u BiH, ono “ne drži vodu”.

Zarada od izdavanja viza

Kina, naime, nema bezvizni režim ni sa jednom zemljom članicom EU i za ulazak kineskih građana u bilo koju od tih zemalja, čak i onaj kratkotrajni, potrebno je posjedovati “Šengen vizu”. Ove informacije lako je provjeriti na službenim internet stranicama institucija EU. Dakle, to objašnjenje nije logično.

Drugo objašnjenje za ovakav postupak ponudio je ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, koji je rekao da bi naša zemlja, ako bi prijedlog o djelimičnom bezviznom režimu sa Saudijskom Arabijom bio usvojen, pretrpjela “značajan” gubitak od, prema njegovim procjenama, oko 880.000 KM koliko državni budžet inkasira na troškovima za izdavanje viza.

Dakle, 880 hiljada KM nije mali iznos, međutim skoro da je beznačajan u odnosu na novac koji su, kako je svima poznato, arapski turisti godinama ostavljali u BiH i koji se zasigurno mjeri u desetinama miliona KM, a ukidanjem viza tokom turističke sezone taj iznos bi se sigurno povećao.

Uzimanje “hljeba iz usta”

O tome koliko je usvajanje ove odluke bilo neophodno da bi se spasila turistička sezona u BiH i na taj način koliko-toliko spasila ekonomija BiH, koja je u ovom pandemijskom vremenu bukvalno devastirana, suvišno je i govoriti. Dakle, ni ovo objašnjenje nije logično.

Treća HDZ-ova ministrica Ankica Gudeljević, koja obnaša funkciju ministrice civilnih poslova BiH, još uvijek nije ponudila svoju verziju objašnjenja i opravdanja neusvajanja ovog prijedloga. Malo je teško racionalno ljudima objasniti zašto im bukvalno želite oduzeti “hljeb iz usta”, a pri tome zadržati ozbiljan izraz lica. Kad se sve uzme u obzir, smislenog i logičnog odgovora na ovo nema, što ostavlja jedno rješenje ove zagonetke.

Ako eliminirate nemoguće, ono što ostaje, koliko god bilo nevjerovatno, mora biti istina

Ljubitelji stare naučnofantastične serije “Zvjezdane staze” zasigurno se sjećaju Spocka, naučnog oficira na brodu “Enterprise”, koji je na sva pitanja odgovarao isključivo logikom. “Ako eliminirate nemoguće, ono što ostaje, koliko god bilo nevjerovatno, mora biti istina”, govorio je Spock.

Tako je i ovdje, nemoguće je da Grubeša ne zna da se uvođenje bezviznog režima državljanima Kine kosi s viznom politikom EU, a isto tako je nemoguće da Bevanda ne zna da su desetine miliona više od 880 hiljada KM. Koliko god bilo nevjerovatno, ponovo je pobijedila politička blokada, zbog koje će ovaj put ispaštati turistički sektor.

Arapski turisti su pored sarajevskog kantona najčešći gosti u Hercegovini, ali i u Srednjobosanskom kantonu te Krajini. Ostaje da se vidi koliko će se zadržavanje viznog režima kao uslova za ulazak u BiH odraziti na njihove posjete našoj zemlji ove godine kada turistički sektor i mali privrednici vape za gostima.