Portal 072info

Kiša izazvala haos u saobraćaju: U više od 20 nesreća, ima poginulih, povrijeđenih, razbijenih auta…

Na teritoriji čitave BiH zbog kiša i mokrih cesta povećan je broj saobraćajnih nesreća.

Tako se na području Zeničko-dobojskog kantona dogodilo, kako su nam kazali iz MUP-a ZDK, oko deset nesreća.

Materijalna šteta

– U dvije veće nesreće u tunelu Vranduk sudjelovalo je 11 automobila, a povrijeđene su četiri osobe ali niko od njih nije zadobio povrede opasne po život. Zabilježeno je i nekoliko manjih nesreća sa materijalnom štetom ali  u ovom momentu ne raspolažemo sa tačnim brojem. Međutim, otprilike ih se, na području Zenice, dogodilo oko deset – kazali su za Avaz.ba iz MUP-a ZDK.

udes1

U udesima u tunelu Vranduk učestvovalo 11 vozila

U MUP-u KS su nam također kazali da je danas i u Sarajevu povećan broj nesreća sa materijalnom štetom, a posebno na području općina Novo Sarajevo, Stari Grad i Centar.

– Tačan broj nesreća ne znamo ali u svim slučajevima u pitanju je materijalna šeta dok teže povrijeđenih nije bilo, kazali su nam u MUP-u KS.

Nažalost, u saobraćajnoj  nesreći koja se dogodila danas oko 14 sati na magistralnoj cesti M6 u mjestu Jamine kod Gruda nastradao je 13- godišnjak, dok se majka djeteta nalazi na intenzivnoj njezi u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

U nesreći su sudjelovala dva vozila, a i vozač u drugom vozilu zadobio je također povrede zasad neutvrđenog stepena.

U Krajini 11 nesreća

Kiša i mokre ceste, prema riječima Aleta Šiljdedića, portparola MUP-a USK, uzrokovale su do 15 sati 11 saobraćajnih nesreća u Krajini, a u kojima, srećom nije bilo teško povrijeđenih.

Lakše povrijeđene su tri osobe.  

Prema Šiljdedićevim riječima glavni uzrok nesreća su kiša i neprilagođena vožnja uslovima na cesti, a čemu kumuje i neiskustvo vozača, te loše gume.

Savjeti stručnjaka

Prema riječima stručnjaka kod obilnih i dugotrajnih kiša na cestama se često zadržava voda.

Pri vožnji u tim uslovima pod točkom se stvara sloj vode, odnosno “vodeni klin“.

Kada je sloj vode dublji, ili kada se po cesti pokrivenom vodom vozi velikom brzinom, guma se počinje penjati na sloj vode, “vodeni klin“ je izdiže, što uslovljava odvajanje gume od ceste.

Gubi se dodir sa cestom i tada točak “skija” po vodi. Gume tada nisu više sposobne prenijeti na cestu vučnu silu, silu kočenja i bočne sile.

Pri brzoj vožnji gube se primarne sposobnosti gume da koči ili vodi vozilo u željenom pravcu.

U slučaju kočenja, prednji točkovi blokiraju i kližu te vozilo gubi upravljivost, odnosno u takvim uslovima se vozilom ne može upravljati. Nastalo stanje naziva se “aquaplaning“, što u slobodnom prevodu znači skijanje na vodi. 

Kod tog stanja upravljanje i kočenje nije moguće. U tom slučaju vrijedi pravilo: upravljač držati pravo i oduzeti gas. Da bi se izbjegla ova situacija treba održavati pravilan pritisak zraka u gumama, pobriniti se za odgovarajući kvalitet gaznoga sloja na gumama i zamijeniti gume kad bude potrebno; smanjiti brzinu kad je cesta mokra i izbjegavajti lokve. Ne treba naglo kočiti jer bi zbog toga automobil mogao kliznuti. Ako vozač mora kočiti, treba učiniti to polako.

Preopterećeni brisači

Ako pada jaka kiša, brisači su preopterećeni i na staklu je sve vrijeme sloj vode.

Kad se vidljivost tako pogorša da sa sigurne udaljenosti vozači ne vide više rub ceste ili drugih vozila, vrijeme je da skrene s ceste i pričeka da se kiša malo smiri. Najbolje je pričekati na odmorištima ili drugim zaštićenim mjestima.

Ako ne preostane ništa drugo nego rub ceste, treba parkirati što dalje od ceste i pričekati da oluja prođe. Vozači trebaju ostaviti upaljena svjetla, te uključiti četiri pokazivača smjera da ih drugi vozači primijete.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box