Portal 072info

Kiša pogoduje makar gljivarima, dnevno zarade i do 70KM

Samonikle gljive vrganj i lisičarka okitile su bosanske šume. Berači gljiva tvrde da im je ovo najbolja sezona u posljednjih deset godina. Jedan berač dnevno može zaraditi između 60 i 70 KM, piše novinska agencija Patria.

Obilne padavine koje su Bosnu i Hercegovinu zahvatile još od polovine maja ove godine pogodovale su razvoju samoniklih gljiva. Za mnoge ljude iz ruralnih područja Bosne, naročito srednjeg dijela zemlje, to znači i prilika za dobru zaradu.

Sifet Hodžić, koji je iz Novog Travnika, kaže da već danima odlazi u planinske predjele Vranice gdje tokom dana nabere vrganja i lisičarki u vrijednosti od 60 do 70 KM. Otkupna cijena gljiva ove godine, kaže on, nešto je niža nego ranijih godina jer ih ima u izobilju, ali prosječan berač bez obzira na to za osam sati berbe može zaraditi dnevnicu koja je bh. prilike izuzetno dobra.

“Svako ko se potrudi ovog ljeta, na ovaj način može zaraditi prosječnu mjesečnu plaću u BiH. Odlazimo rano u šumu i beremo gljive. Ova godina jako je povoljna, gljiva ima u izobilju”, kaže Sifet za Patriu.

Nezir Tanović, profesor sa Agromediteranskog fakulteta u Mostaru kazao je za agenciju Patria kako vjeruje da će obilni rast samoniklih gljiva u bosanskohercegovačkim šumama potrajati sve do kasne jeseni, što će mnogim ljudima iz ruralnih dijelova BiH donijeti veliku finansijsku korist.

“Samo je na području Bugojna do sada otkupljeno više od 200 tona gljive. Ogromna finansijska sredstva otišla su u ruralna područja. To nas raduje”, rekao je profesor Tanović.

Bosna i Hercegovina godišnje izveze samoniklih gljiva u vrijednosti od 40 miliona KM, doda li se tome i samoniklo ljekovito bilje i bobičasto voće. Profesor Tanović očekuje da bi izvoz gljiva iz BiH ove godine mogao i porasti, ali će to i dalje ostati na oko 15 posto potencijala koje naše zemlja ima i koje može iskoristiti, piše NAP.

Nap.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box