Portal 072info

Kiša ugasila sva požarišta u BiH

Padavine koje su juče zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine pogasile su sva požarišta u zemlji i dovele do gotovo potpune stabilizacije situacije, potvrdio je direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, javlja Anadolu Agency (AA).

Solak je istakao da su pripadnici FUCZ i danas bili na terenu kako bi prekontrolisati sva požarišna mjesta u slučaju eventualnog tinjanja vatre.

“Najteže nam je to što ne možemo izvršiti kontrolu u nepristupačnim miniranim dijelovima, a ostalo je sve pod kontrolom. Bilo je par tehničkih intervencija koje su tokom današnjeg i jučerašnjeg dana imali vatrogasci, ali situacija na požarištima u Bosni i Hercegovini je skoro pod kontrolom”, rekao je za AA Solak.

Istakao je da u FUCZ-u nemaju podatke o štetama nastalim u šumskom prostoru, ali je rekao da je u požaru najviše stradao predio općina Livno, Glamoč, Bosansko Grahovo, kao i predio u općini Ravno.

“Nema velike štete u šumskom prostoru, jer nije gorjela velika šuma. Nisu to bili požari koji su izmakli kontroli, gorjelo je nisko rastinje i trava”, rekao je Solak.

Kazao je da je su pripadnici FUCZ danas u toku dana imali par intervencija uklanjanja mina i jedne ručne bombe u Zenici, koju je stanovnik pronašao u svom dvorištu.

Fokus.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box