Kissing gourami – ribe koje se ljube

Kissing gourami – ribe koje se ljube

Kissing-Fish-

Ukoliko imate akvarijum sa ribama, možda ste i upoznati sa ovom vrstom ribica, a ukoliko niste, u nastavku teksta pročitajte zanimljivoti pa možda odlučite i nabavati ribice koje se ljube.

To su ribice koje imaju debele usnice koje im služe za ljubljenje, bjeličastog su tijela. Mogu da narastu od 15 do 20 centimetara. Ukoliko želite da se nađu u vašem akvarijumu potrudite se da on bude veći pa i do 200 litara a idealna temperatura za ribice koje se ljube je od 22 do 28 stepeni Celzijusa.

Zanimljivi naziv za ove ribice je zbog mužjaka koji se stalno kreću u blizini ženke te gura usnama na usne, kako bi je zadivili. Mužjak koji je bolji dobit će ženku.

Ženke ne polažu jaja na uobičajan način kao i druge ribice, već ih izlegu oko 1000 i ona plutaju po površini vode. Kada primijetite jaja na površini vode potrebno je da roditelje izvadite iz akvarijuma kako ne bi pojeli svoju ikru. O mladima ne vode mnogo računa, čak šta više ignorišu ih.

Ove ribice se ne ljube samo međusobno, već se „lijepe“ usnama i za zidove akvarijuma i alge sa listova biljaka koje se nalaze u akvarijumu. Hrane se uglavnom biljnom hranom, ali ponekad im dobro dođe i neki živi crvić.

Vodite računa da površina vode bude čista, jer su ovo ribe dvodihalice, a to znači da udišu i atmosferski vazduh, pa tako površina vode mora biti čista kako bi nesmetano mogle da udišu vazduh.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica