Kitarović: Biden će zbog BiH imati poseban zahtjev za Hrvatsku

fg 1 750x402 1

Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tokom gostovanja u Dnevniku Nova TV-a kazala je kako je čestitala Joeu Bidenu na izboru za američkog predsjednika.

“Jesam, poželjela sam sve najbolje, posebno ujedinjenje”, kazala je i dodala kako je poželjela i da se obnove odnosi sa saveznicima.

“Događaji od prije dva tjedna prestrašili su i šokirali cijeli svijet”, kazala je bivša hrvatska predsjednica koja osobno poznaje Joea Bidena te su se više puta sastajali. Grabar-Kitarović kaže da je Biden više zainteresiran za vanjsku politiku te je podsjetila na njegove riječi da će Amerika voditi primjerom snage i snagom primjera.

Kaže i kako u Bidenovom mandatu očekuje veći interes za cijelu jugoistočnu Europu te euroatlatski put. “Trump nije ni poznavao naše područje, Amerika mu je bila na prvom mjestu”, kazala je Grabar-Kitarović, prenosi Dnevnik.hr.

Prisjetila se i odnosa s Trumpom za koje kaže da su uvijek bili korektni te on nikad nije bio neugodan prema njoj ni Hrvatskoj, ali je činjenica da je bio nezainteresiran za Bosnu i Hercegovinu. “Biden je drugačija osoba, puno je topliji, otvoreniji i uključiviji. On doista sluša što mu govorite. Uvijek će se staviti u cipele drugih ljudi”, kazala je i dodala kako od njega očekuje veći angažman u euroatlantskim odnosima.

Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović pitala je bivšu hrvatsku predsjednicu kakav će biti Bidenov odnos prema Bosni  i Hercegovini.

“Jako dobro poznaje stanje u BiH i poznajem povijest odnosa na području Europe. Okolnosti su se promijenile u međuvremenu, SAD-u je bitno da BiH funkcionira, nadam se da će postati članica EU i NATO-a. Vjerojatno će Biden imati svoje inicijative i poslanike koji će razgovarati sa svim stranama. Od Hrvatske će se očekivati puno više nego ikada do sada, nego u vrijeme mandata Clintona i Obame. Biden će zahtijevati od Hrvatske prijedlog rješenja u poboljšavanju odnosa”, odgovorila je ona.

N1

Prethodni članak​Postoji li efikasna vakcina protiv COVID 19?
Sljedeći članakMuškarac u Njemačkoj umro nakon reinfekcije koronavirusom