Portal 072info

Kladionicama ostavljen rok od šest mjeseci da prilagode djelatnost

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo usvojilo je na 36. sjednici, održanoj 28. januara, 2015. godine, Prijedlog odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad i rasporedu poslovnih djelatnosti na području općine Stari Grad.

“Odluka je usklađena sa izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i poslovnih prostora koji je donijela Skupština Kantona Sarajevo, koji omogućava deložacije utuženih zakupaca poslovnih prostora ukoliko njihov neizmireni dug iznosi četiri mjesečne zakupnine. Osim toga, ovom Odlukom prvo se reguliše postupak dodjele u zakup poslovnih prostora, a potom visina i način plaćanja zakupnine, zatim prava i obaveze ugovornih strana, prestanak ugovora o zakupu, posebne odredbe-lično ulaganje zakupaca, registar poslovnih zgrada i prostora, raspored poslovnih djelatnosti i kaznene odredbe. Jedna od izmjena je i da se utvrđuje položaj poslovnih prostora koji se nalaze u ulici u jednoj kategoriji, a ulaz im je iz ulice iz druge kategorije. Pa, tako na primjer, poslovnim prostorima koji se po popisnom krugu zgrade, vode u poprečnim ulicama, a kod kojih je ulaz u prostor iz ulice Ferhadija, smatra se da se nalaze u ulici Ferhadija”, kazali su iz Općine Stari Grad.

Također, zaključeno je da se u užem zaštićenom području Baščaršije ne može obavljati djelatnost “igre na sreću – kladionice”, te je ostavljen rok od šest mjeseci postojećim korisnicima ovakvih prostora da prilagode djelatnost.

Kako navode, ovaj zaključak je donesen kako bi se u užem baščaršijskom jezgru očuvao duh i tradicija starih zanata te spriječili neprimjereni sadržaji.

U obrazloženju Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad i rasporedu poslovnih djelatnosti na području općine Stari Grad navodi se da će njenom primjenom doći do povećanja prihoda ostvarenih po osnovu zakupa od približno 840.000 KM na godišnjem nivou.

Podijelite članak