Portal 072info

Kladioničari za “siguricu” plaćaju i do 400 KM

Lakovjerni i siromašni bh. građani, željni zarade preko noći, sve češće padaju u kandže raznoraznih prevaranata. U posljednje vrijeme korisnici društvenih mreža, ali interneta uopće, svjedoci su stalnog bombardiranja sumnjivim stranicama koje nude takozvane sigurice kladioničarima. Drugim riječima, nude im tipovanje nekog sportskog događaja za koji najčešće tvrde da je namješten i da znaju ko će pobijediti, a nekad idu i tako daleko da naivnim kladioničarima nude i serviraju tačan rezultat. Naravno, za svoje ”usluge” zahtijevaju da im se unaprijed uplati novac.

screenshot-2

Pregršt Facebook stranica koje nude namještene utakmice

Skupocjena vozila

Oni manje pohlepni traže 20 KM, dok neki za ”siguran dobitak” naplaćuju od 100 pa do čak 400 KM. Nakon što se određeni sportski događaj završi, a kladioničar ostane i bez uloženog novca i bez para koje je dao prevarantima, obično već bude kasno.

O razmjerama ove pojave dovoljno govori podatak da su policijske agencije u prvoj fazi istrage, koja je nedavno pokrenuta, raspolagale informacijama da je 17 uhapšenih prevaranata od više od 300 oštećenih s područja bivše Jugoslavije i zapadne Evrope prevarama iznudilo više miliona KM. Za samo godinu osumnjičeni s područja Foče, koristeći društvene mreže kao pogodno tlo za svakojake devijacije u društvu, ostvarili su veliku zaradu, čemu svjedoče i skupocjena vozila, koja su zaplijenjena u akciji fočanske policije.

Svoje dojave rezultata pretvorili su, prema tvrdnjama nekih Fočaka, u najunosniju ”granu privrede” u gradu na Drini. Koliko je BiH pogodno tlo za ovu vrstu kriminala, govori i podatak da je naša država s najviše registriranih kladionica u Evropi, u kojoj se na klađenje troši više od milijardu maraka godišnje. Siromašni, mladi i nezaposleni građani nadaju da će do bogatstva doći preko noći pa nije teško pretpostaviti zašto je ovaj oblik „posredovanja“ prerastao u masovnu pojavu.

Internet-prostor preplavljen je ponudama za naivne građane da će klađenjem na određenu utakmicu ostvariti brzu zaradu, a kladionice zaviti u crno. Tipovi navodno namještenih utakmica svakodnevno se nude preko društvenih mreža, foruma, blogova, namjenski izrađenih internet-stranica… Mnogi se takvi profili i gase, ali novi niču kao gljive poslije kiše.

screenshot-1

Jedan od načina prevare

Odličan profit

Svi prevaranti imaju „pouzdane“ informacije o ishodu namještenih utakmica, a njihovu sigurnost ilustriraju ranije uplaćivanim listićima i dobicima koji su nerijetko falsificirani uz pomoć photoshopa ili tek slučajno ostvareni. Svi oni nude „pomoć“ pri klađenju na mečeve s kvotama koje garantiraju dobitke višestruko veće od uplaćenoga, a svaki promašaj nastoje popraviti besplatnom dojavom za narednu utakmicu.

Njihovu pouzdanost nekad potvrđuju i pomagači, koji se oglašavaju u ulozi sretnih dobitnika i tako se formira lanac lakovjernih, koji za nekoliko mjeseci donese odličan profit.

dojave-1

Lažni tiket kao mamac za žrtve

Akciju inicirao Interpol

Pripadnici Policijske uprave Foča u nedavno izvedenoj akciji kodnog naziva „Dojave“ raskrinkali su prevarante. Okružnom tužilaštvu Trebinje podnijeli su izvještaj protiv S. S. i R. M. iz Foče, koji se sumnjiče za prevare, ali i iznude. Načelnik PU Foča Velimir Kostović naglasio je da će i u narednom periodu biti nastavljena akcija. U akciji „Dojava“, koju je inicirao Interpol, policijske agencije u BiH prvi put pokušavaju se uhvatiti ukoštac sa široko rasprostranjenim kriminalom u oblasti igara na sreću i klađenja.

Avaz.ba

Podijelite članak