AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet

Devet je dana do početka Svjetskog prvenstva u fudbalu, a nad Mundijalom u Brazilu nadvila se tamna sjenka nakon što je poznati američki dnevnik ”New York Times” objavio da postoje osnovane sumnje da će biti pokušaja namještanja utakmica zbog zarade na klađenju.

Američki dnevnik proveo je vlastito istraživanje i došao u posjed izvještaja FIFA koji dokazuju da je bilo namještenih utakmica uoči Svjetskog prvenstva 2010. u Južnoj Africi, a prema navodima svjedoka, u cijelu aferu je trebalo da bude uključena i neimenovana sudijska trojka iz Bosne i Hercegovine.

Još ništa nije zvanično potvrđeno, ali “New York Times” piše kako se po tom izvještaju može zaključiti da su organizovane kriminalne grupe koje se bave namještanjem utakmica infiltrirale svoje sudije u najviše strukture globalnog fudbala, što znači da bi isti mogli suditi i na Mundijalu u Brazilu, pa FIFA strahuje od mogućih skandala u toj zemlji.

U izvještaju stoji da postoji sumnja u pet, a možda i više namještenih utakmica uoči SP 2010. u Južnoj Africi. Kriminalne organizacije navodno su pokušale namjestiti najmanje 15 pripremnih utakmica, a među njima i dvoboj Sjedinjenih Američkih Država i Australije, što se može zaključiti prema intervjuima i e-meilovima koji su navedeni u FIFA izvještaju koji ima 44 stranice i u njemu je detaljno obrazloženo na koji način profesionalne varalice mogu namjestiti utakmicu, piše “Times”.

Namještanje je organizovano putem singapurske kompanije “Football 4U”, koja je vršila pritisak na vršioca dužnosti predsjednika sudijske organizacije Južnoafričke Republike Stiva Godara da njima prepusti imenovanje sudija za određene prijateljske mečeve.

Inače, ta kompanija je ponudila svoje usluge plaćanja sudija, njihovog smještaja i svih ostalih troškova njihovom fudbalskom savezu, koji je imao finansijske probleme. No, iza svega se krio pokušaj namještanja mečeva.

Prema tom izvještaju, bh. sudijska trojka je trebalo, po nalogu singapurske firme, da sudi meč između SAD i Australije 5. juna, ali je Godard upozorio te države na pokušaj namještanja, pa je meč koji je završen 3:1 za Amerikance na kraju sudila domaća trojka. Navedeno je da bi bh. sudije nakon što se skandal otkrije dobile doživotnu zabranu suđenja.

U izvještaju je naveden i konkretan primjer sudije iz Nigera Ibrahima Čaibua, koji je u maju 2010. prema svjedočenju njegovog neimenovanog kolege, ušetao u banku u malom južnoafričkom gradiću s torbom u kojoj je bilo 100.000 dolara, s apoenima od 100 dolara.

Kasnije isti taj dan sudio je pripremnu utakmicu za Svjetsko prvenstvo između domaćina Mundijala Južne Afrike i Gvatemale. Čaibu je na utakmici imao nekoliko odluka koje su bile prilično sumnjive. On je dosudio čak dva jedanaesterca zbog navodnog igranja rukom, a njegovo suđenje je ocijenjeno katastrofalnim.

Zanimljivo je da je dobio priliku da sudi utakmicu tako što ga je navodno preporučila kompanija sa sjedištem u Singapuru, južnoazijskom gradu koji slovi kao sjedište organizovanog kriminala koji se bavi namještanjem utakmica zbog zarade na klađenju.

U izvještaju FIFA navodno stoji da su kriminalci čak prijetili smrću sudijama koje bi odbile da sudjeluju u prljavim poslovima. Američki dnevnik proveo je i vlastito istraživanje u vezi s namještanjem utakmica na SP u Africi tako što je obavio na desetke intervjua sa čelnicima FIFA, sudijama, kockarima, istražiocima i ekspertima za sličnu tematiku u Južnoj Africi, Maleziji, Engleskoj, Finskoj i Singapuru, a uz to je došao u posjed i stotinu stranica povjerljivih dokumenata FIFA koji razotkrivaju kako se namještaju utakmice na najvišem nivou.

Nezavisne novine