Portal 072info

Kladionice podnijele krivičnu prijavu protiv Fuada Kasumovića

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u predizbornoj kampanji najavio je oporezivanje kladionica, a na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća jedna od tačaka dnevnog reda je i taj prijedlog koji, prema Kasumovićevim riječima, treba biti usvojen. Međutim, prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama, među kojima su i kladionice, izazvao je reakcije korisnika pomenutih usluga.

Kasumoviću su se među prvima obratili priređivači igara na sreću koji su njega i predsjedavajuću Gradskog vijeća Zenice Sanju Renić informisali da su slični prijedlozi usvojeni u nekoliko općina na području Federacije BiH, ali da je slučaj nakon pokretanja postupka završio pred Ustavnim sudom Federacije BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz sportske kladionice Petica Plus u dopisu Kasumoviću su naveli kako su tužiteljima općine morale isplatiti štete te da ovakav način “oporezivanja” kladionica, kakav je Kasumović najavio, nije zakonski.

“Nakon ovakve presude Ustavnog suda Federacije BiH uslijedile su tužbe nadležnim parničnim sudovima za naknadu štete, a koje su po prirodi stvari okončane u korist tužitelja i obavezom tuženih općina da tu štetu namire. Upućujemo vas na neke od tih odluka Ustavnog suda Federacije BiH te vas upozoravamo na štetne posljedice izglasavanja predložene Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama i to u prvom redu jer je ista neustavna i nezakonita, zatim, jer bi takva odluka proizvela velike štete u poslovanju privrednih društava i dovela privremeno do obustave predmetne djelatnosti u Zenici te bi prije ili kasnije dovela do procedura utuživanja i naknade štete zbog nezakonitog postupanja Grada Zenice”, stoji u dopisu Petica Plusa upućenog Kasumoviću i Renić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iste odluke uputila je i kladionica Bet-Live i Sport Plus, dok je Kasumović izjavio da kladionice nisu sudovi.

“Jasno je da su kladionice pune novca i da će i dalje plaćati bilo šta medijima da pišu. Međutim, Gradska uprava će donijeti tu odluku. Kladionice nisu Ustavni sud FBiH, one su jedna vrsta djelatnosti i one ne mogu odlučivati u ime grada i sudova”, izjavio je Kasumović, komentarišući u prvom redu reakcije kladionica na njegove poteze.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međutim, s obzirom na to da se Kasumović “oglušio” na upozorenja kladionica, protiv njega su jučer sportske kladionice Petica Plus, Bet-Live, Sport Plus i Zmajevi Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona podnijeli krivičnu prijavu zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi s krivičnim djelom povrede ravnopravnosti u vršenju privredne djelatnosti, kao i nesavjesnog rada u službi.

Novim prijedlogom koji će se sutra naći pred GV Zenice, lutrije, igre na sreću i sportske kladionice bi se dodatno oporezivale i to u predviđenim iznosima od 20.000 KM do 50.000 KM godišnje, zavisno od zone.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

klix.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Rekonstrukcija zapuštenog društvenog doma u Nemili

072info

Završeno asfaltiranje dionice puta u selu Trešnjeva glava

072info

Asfaltirano 600 metara puta kroz Vukoviće

072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME