Klanja se prva teravija: Zeničke džamije ispunjene do posljednjeg mjesta (FOTO)

Sa akšam-namazom počeo je najobdareniji mjesec u islamu – ramazan, a za vrijeme kojeg punoljetni i zdravi muslimani i muslimanke poste ramazan od zore do zalaska sunca.

Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara, a kojeg muslimani provode u obaveznom postu i pojačanom ibadetu. Tako je večeras u džamijama širom Bosne i Hercegovine, pa tako i u Zenici, klanjana prva teravija.

Ramazanska atmosfera

U prepunoj Sultan Ahmedovoj i Kočevskoj džamiji u Zenici zatekli smo brojne Zeničane i Zeničanke, a gdje se itekako primijetila posebna ramazanska atmosfera zbog dolaska najdražeg gosta, mjeseca posta.

U ostalim dijelovima grada također je itekako primijetan dolazak ramazana, a upaljeni kandilji na munarama zeničkih džamija definitivno šalju posebnu poruku za sve vjernike muslimane u Zenici.

Naše ekipe posjetile su Sultan Ahmedovu i Kočevsku džamiju, gdje smo zatekli veliki broj džemtalija, a koji sa nestrpljenjem iščekuju sutrašnji prvi dan posta.

Valja istaći da se na području Medžlisa IZ Zenica teravih-namaz klanja na ukupno 118 mjesta, a u samom gradu se klanja na 16 mjesta u 15 mjesnih džamija, Nakšibendijskoj tekiji u Peharama i Kazneno-popravnom zavodu Zenica za zatvorenike i osoblje.

Mukabele će se učiti u 15 džemata i to omladinska podnevska mukabela u džematu Nova Zenica, mukabela za žene u džematu Potok i hafiska mukabela koja se uči iza ikindije u Čaršijskoj džamiji.

Prigodna predavanja

Osim toga, za žene će u svim džematima subotom i nedjeljom učenice i svršenice medresa održati prigodna predavanja, a u svim džematima će pet minuta prije teravih-namaza mjesni imami održati kratke petominutne vazove.

Bit će upriličeni i posebni programi povodom obilježavanja Dana oslobođenja Mekke, te mubarek noći Lejletul-Bedr (centralna svečanost u džematu Blatuša, op.a.) i Lejletul-Kadr (centralna svečanost u džematu Trgovišće, op.a.).

Avaz.ba/D.Pašalić

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE