Klanjana dženaza za 19 šehida Sjeverina

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

U mjestu Sjeverin na području općine Priboj obilježena je godišnjica zločina nad putnicima otetim iz autobusa Rudo – Priboj i ubijenim u blizini Višegrada. Na zahtjev porodica, koje već godinama bezuspješno tragaju za njihovim posmrtnim ostacima, danas je klanjana dženaza u odsustvu koju je predvodio reisu l ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Oktobar 1992. godine Behudin Hodžić nikada neće zaboraviti. Oca Meda posljednji put je vidio kada je krenuo na odsluženje vojnog roka, mjesec prije nego što će sa još 15 komšija biti otet i ubijen.

Stalno iščekivanje

– To je jedna hajdučija koja je nepojmljiva za ljudski mozak. Ja sam bio u vojsci i na dnevniku sam vidio šta se desilo. Kasnije sam telefonom kontaktirao neke prijatelje. Nisam znao ni kako da se ponašam. Otac je krenuo na posao, kao i ostali u autobusu – kaže Behudin.

Tri decenije su prošle u stalnom očekivanju, traganju, a nada je splasnula nakon nekoliko godina.

– Bilo je jedanput isušeno jezero Perućac. Jedno tijelo je pronađeno, ostali nisu. To bi trebalo ponoviti jer Drina je jedna velika grobnica. Mi smo odlučili klanjati dženazu, stekli su se uslovi, a ako se nekad pronađu tijela lahko će se ponovo organizovati dženaza. Na taj način bismo pronašli neki smiraj, jer drugačije je ipak kad odeš na mezar – ističe Hodžić.

U protekle tri decenije preminula su 24 člana užih porodica otetih. Predstavnici IZ u BiH i Srbiji, lokalnih zajednica, nevladinih organizacija i predstavnici porodica i danas su uputili apel državnim organima Srbije da priznaju status civilnih žrtava rata, te da im pomognu da nakon 30 godina dođu do pravde, da se otvore državni arhivi i sankcioniraju krivci i naredbodavci ovog zločina.

U Sjeverinu obilježeno 30 godina zločina

Preziremo zlo i mržnju

Islamska zajednica iz godine u godinu šalje poruke mira sa ovog mjesta, da nedužno ubijene zaboraviti nećemo, da preziremo zlo, mržnju i sve one koji su odlučili da budu na strani zla, kazao je predsjednik Mešihata IZ u Srbiji Mevlud ef Dudić.

– Šaljemo poruku da smo na strani onih koji pozivaju na dobro, a odvraćaju od zla, da sve ono što je učinjeno neće nas natjerati na mržnju i osvetu, već je pravda uslov za slobodu i istinu. Iskoraci su napravljeni ali ni izbliza kako treba. Očekujemo od svih političara da ulože napore da se nađu ubijeni, da se nikad više nikome ne desi ono što se desilo našima iz Sjeverina – istakao je Dudić.

Sa mosta u mjestu Mioče, nedaleko od objekta pored kojeg je zaustavljen njihov autobus, u znak sjećanja na šehide Sjeverina u Lim su spuštene ruže.

Žrtve zločina u Sjeverinu su Melvida Koldžić, Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hodžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Idriz Gibović i Ramahudin Ćatović, Sabahudin Ćatović, Ramo Berbo i Hasan Mujević.