Portal 072info

KLASIČNA MUZIKA U PARKU I ŠKOLI: Sarajevska filharmonija želi umjetnost približiti građanima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Foto SFFilharmonija je odlučila izaći iz koncertnih zgrada i klasičnu muziku približiti građanima Sarajeva.

Kako je najavljeno, koncertom u subotu 12. aprila u Narodnom pozorištu Sarajevo, Sarajevska filharmonija nastavlja svoje redovne koncertne aktivnosti, a za ovaj koncert u goste sarajevskim filharmoničarima dolaze svjetski poznati umjetnici koje je bh. publika već imala priliku čuti. Izvrsni ruski violončelista Alexander Buzlov treba izvesti Koncert za violončelo i orkestar njemačkog kompozitora Roberta Schumanna. Pod dirigentskom palicom Gianluce Marciana, dirigenta iz Italije, na programu su još dva djela ovog istinskog romantičara Manfred uvertira i Simfonija br. 4 u d-molu. Ulaznice su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo

A da klasična muzika nije privilegija samo malog i odabranog kruga ljudi govore i aktivnosti Sarajevske filharmonije koja je krenula sa približavanjem svijeta klasične muzike svim građanima Sarajeva. Tako će članovi Sarajevske filharmonije, kako najavljuju, narednih sedmica posjećivati škole kako bi djecu i omladinu educirali o različitim muzičkim formama, a za 17. april pripremaju koncert za najmlađu publiku pod nazivom «Simfonija igračaka». Koncert planiraju održati u Narodnom pozorištu Sarajevo u dva termina, 12:00 i 14:00 sati.

Odlazak u škole neće biti jedini izlazak Sarajevske filharmonije iz koncertnih zdanja. Naime Filharmonija planira organizirati veliki koncert na otvorenom početkom maja u jednom od sarajevskih parkova, a na programu su poznate muzičke numere iz filmova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Izuzetna prošlogodišnja iskustva i reakcija publike kada smo izveli popularne songove iz mjuzikla navela su nas da i ovog proljeća izađemo iz našeg redovnog repertoara i pripremimo koncert filmske muzike, kaže Samra Gulamović, direktorica Sarajevske filharmonije.

Doznajemo.com

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME