Portal 072info

Kličko: Razlozi za proteste u Ukrajini i BiH su isti!

Lider ukrajinske opozicije Vitalij Kličko uporedio proteste u Ukrajini i BiH, rekavši da su u obije države razlozi isti- nesupjeh vlasti da vode državu.

“Kao i u Ukrajini, i vi ste imali vlastiti mehanizam koji je izazvao proteste. To su zatvaranja fabrika i firmi u Tuzli. Ljudi su onda izašli na ulice i tako se usprotivili politici koju vode vlasti”, izjavio je Kličko u intervjuu sarajevskom Dnevnom avazu.

 On je dodao da su protesti u Ukrajini bili potpuno miroljubivi dva mjeseca, ali da vlasti nisu htjele ni da čuju zahtjeve demonstranata.

“Štaviše, pokrenuli su mehanizam represije protiv aktivista protesta. Sukobi su prerasli u nasilno sučeljavanje koje se završilo pucnjavom na ljude koji su bili na ulicama Kijeva”, rekao je Kličko dodavši da je policija u Ukrajini koristila posebne metode protiv aktivista koje su napadali i mučili.

Prema njegovim riječima, “u Ukrajini je vlast prešla crvenu liniju i narod ju je naterao da odstupi”.

Poredeći proteste građana u BiH i Ukrajini, Kličko je istakao da su u obije države razlozi za demonstracije isti, a to je “neuspjeh vlasti da dobro vode državu”.

“U Ukrajini je taj problem bio pojačan nastojanjima da se uspostavi dikatura kroz nasilne nezakonite akcije policije i masakre”, izjavio je Kličko. On je ocijenio da je Ukrajina danas u dubokoj političkoj, ekonomskoj i socijalnoj krizi, što je rezultat ogromne nesposobnosti i korumpiranosti vlasti.

 Kao rezultat toga, počela je revolucija u Ukrajini, rekao je Kličko i dodao da su građani ustali u odbranu vlastitih ustavnih prava.

 “Nezadovoljstvo u ljudima se akumuliralo godinama. Neko vrijeme smo se nadali da će do promjena doći postepeno, evolucijom, a ne revolucijom. Očekivali smo da će potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU dovesti do duboke sistemske promene. No, nakon što je Janukovič to demonstrativno odbio, postalo je jasno da vlasti niće mijenjati ništa, da neće biti reforme u državi koju smatraju privatnim vlasništvom”, objasnio je Kličko.

Prema njegovim riječima, tek nakon krvave noći 19. februara, građani su shvatili da je s predsjednikom Viktorom Janukovičem nemoguće razgovarati, te da je jedini izlaz bio da on podnese ostavku i da budu raspisani prijevremeni predsjednički izbori.

Upitan, šta Ukrajinci danas traže, Kličko je rekao da oni zahtjevaju nova pravila igre u kojima nema korupcije i nedodirljivosti policije i birokratije.

“Oni traže puno poštovanje zakona i pravedne sudove, profesionalnu, a ne korumpiranu vladu, evropske zakone i evropsku perspektivu za sebe i svoju djecu”, rekao je Kličko i dodao da od Zapada očekuje obećanu pomoć, a od Rusije da se ne mješa u unutrašnje stvari Ukrajine.

(Agencije)

Podijelite članak