“Klimatske promjene su važne za BiH, imali smo ekstremne situacije u prošlosti”

klima 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

“Borba protiv klimatskih promjena ne može čekati”, poruka je koju šalju predstavnici UN-a u BiH. Klimatske promjene najveći su izazov sa kojim se čovječanstvo danas suočava. Zajedno sa drugim zemljama širom svijeta, BiH provodi aktivnosti kako bi ograničila globalni porast temperature na 1.5 stepeni te time ispunila ciljeve iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

Dok gazi zemljom čovjek gazi po svim nepisanim principima savezništva, bliskosti, srodstva sa prirodom. Usput, olako i nezahvalno je zagađuje, sve manje i manje svjestan dara čistog vazduha, vode, šume.

“Kao što je nedavno rekao generalni sekretar UN-a sadašnje stanje planete nas upozorava na to da čovječanstvo vodi jedan samoubilački rat protiv prirode, a priroda sve više i više uzvraća. Ispred nas je jedan veliki zadatak – da se pomirimo sa prirodom”, izjavila je Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorka UN-a u BiH.

“U narednih pet godina, sve aktivnosti u BiH po pitanju klime, tretitraćemo kao hitne slučajeve”, poručila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Za Švedsku je klimatska akcija jedan od najviših prioriteta, postavili su ambiciozne ciljeve, da postanu prva država u svijetu slobodna od fosilnih goriva i da budu klimatski neutralni do 2045.

“Razvoj klimatskih promjena je zabrinjavajući. Možemo vidjeti da je problem ekstremnog vremena prisutan svuda, svjedočimo poplavama, sušama, more se zagrijava, nivo mora raste. Ako se ne promijenimo, klimatska kriza će biti rastuća prijetnja našem blagostanju, prosperitetu, sigurnosti. Cijela planeta zavisi od stabilne klime”, poručila je Njena ekselencija Johanna Stromquist, ambasadorica Švedske u BiH.

“Sutra slavimo 5. godišnjicu pariskog sporazuma. Francuska je bila među prvim zemljama koje su pokušale ujediniti ostale i podstaći na promjene. Rezultati tog napora su vidljivi, podignuta je svijest o klimatskim promjenama”, izjavila je Nj. E. Christine Toudic, ambasadorica Francuske u BiH.

“Borba protiv klimatskih promjena je najveći izazov širom svijeta. Italija će biti uključena u organizacijama za iduće godine. Mjesec dana prije sastanka u Glazgovu imaćemo sastanak u Milanu, posvećen mladim ljudima”, poručio je Nj.E. Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH.

Američki glumac Leonardo DiCaprio ponovo se oglasio o rijekama u BiH, ocijenivši da su, otkako je Vlada Federacije BiH donela odluku o prestanku subvencionisanja izgradnje malih hidroelektrana, na korak bliže spašavanju “plavog srca Evrope”.
U toku je izrada projekta strategije zaštite životne sredine BIH, ali i aktivnosti na implementaciji zelene agende za zapadni Balkan.

“Klimatske promjene su izuzetno važne za BiH, tema klimatskih promjena, zbog toga što smo u prošlosti imali neke ekstremne situacije koje su nas zaista teško pogodile. Samo ću spomenuti teške poplave, nekolio suša koje su ostavile velike posljedice kako na privredu BiH tako i na ljudske živote”, rekao je Mirza Huljić, pomoćnik ministra za okoliš i vodne resurse i turizam.

“Društveni, zdravstveni i ekonomski uticaj Covid-19 pandemije je samo val, u poređenju sa cunamijem kilimatskih promjena. Globalni problemi trebaju globalna rješenja. Koordinacija na svim nivoima je ključna. Budimo promjena koju želimo da vidimo”, stav je Matthewa Fielda, ambasadora Velike Britanije u BiH.

Priroda, kao i svaka majka spremna da oprosti i da novu šansu, čeka da pružimo ruku, pokupimo smeće, počnemo da recikliramo, kompostiramo, štedimo, sadimo – za naše dobro. Uzalud sve strategije, agende i sporazumi, ako ne krenemo od sebe – od pikavca na plaži, od flaše u šumi, od plastične kese u prodavnici.

N1