Klimatske promjene uništile monogamiju albatrosa: “Sve više se rastaju”

Klimatske promjene uništile monogamiju albatrosa: “Sve više se rastaju”

Albatrosi, poznati po svojoj monogamnosti, u posljednje se vrijeme sve češće „razvode“, a naučnici kažu da bi uzrok tome moglo biti globalno zagrijavanje, piše Guardian.

Nova studija Kraljevskog društva kaže da klimatske promjene i zagrijavanje voda povećavaju stopu raspadanja veza parova albatrosa. U normalnim okolnostima, samo se između jedan i tri posto veza raspadne zato što jedna od ptica pronađe novog partnera.

Ipak, u godinama s neuobičajeno visokom temperaturom vode, taj je prosjek narastao na čak 8 posto parova koji su se rastali. Studija je tokom 15 godina proučavala divlju populaciju od 15.500 parova albatrosa koji se gnijezde na Falklandskim otocima.

Za morske ptice toplije vode znače i manje ribe, manje hrane i suroviji okoliš, zbog čega preživi manje pilića. Kod ptica se povećava i razina hormona stresa jer su prisiljeni ići dalje u lov.

S obzirom da su jedni od najvjernijih partnera u životinjskom carstvu, ljubavni život albatrosa već je dugo predmet naučnog proučavanja.

– Postoje sve te stvari koje nam se čine vrlo ljudskima – kaže dr. Graeme Elliot, glavni naučni savjetnik u novozelandskom Odjelu za očuvanje prirode, koji već tri desetljeća proučava albatrose koji žive u toj zemlji.

Te su ptice prilično podložne antropomorfizmu: žive 50-60 godina, imaju dugu, neugodnu tinejdžersku fazu dok uče kako zavesti bračnog druga kroz ples te odlaze na dugogodišnja putovanja daleko od kuće dok sazrijevaju. Kad nađu partnera, to obično bude za čitav život i glasno slave pozdravljajući ga kad se vrati nakon dugog izbivanja.

Ali sada sve više preuzimaju još jednu osobinu koja se može činiti nalik ljudskoj: pod stresom zbog klimatske krize, izbivajući sve dulje u potrazi za hranom i suočeni s brojnim logističkim poteškoćama partnera na putu, neki parovi vrlo teško održavaju svoj odnos.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE