Screenshot 2 43
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 11, 2021 @ 8:30
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Dvije doze vakcine protiv covida nisu dovoljne da spriječe zarazu omikron sojem virusa, upozorili su britanski naučnici. Rana analiza slučajeva omikron i delta soja u Velikoj Britaniji pokazala je da su vakcine manje efikasne u zaustavljanju nove varijante. Međutim, treća dodatna doza značajno je povećala zaštitu na oko 75 posto.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) saopćila je da će vakcine i dalje vjerovatno nuditi dobru zaštitu od teških slučajeva covida kojima je potrebno bolničko liječenje.

Od kada se prvi put pojavila jako mutirana omikron varijanta, vladala je zabrinutost da će vakcine učiniti manje efikasnim.

Naučnici su analizirali podatke iz 581 slučaja zaraze omikron sojem i hiljadu slučajeva delta soja kako bi izračunali koliko su vakcine bile efikasne protiv nove varijante.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Rezultati su pokazali dramatičan pad efikasnosti za AstraZenecinu vakcinu i značajan pad za dvije doze Pfizera.

Međutim, treća doza povećala je zaštitu od pojave simptoma covida na između 70 i 75 posto.

Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost procjenjuje da će više od polovine svih slučajeva u zemlji do sredine decembra biti omikron varijanta i da će, ako se taj rast nastavi nesmetano, do kraja mjeseca biti više od milion zaraženih.

Doktorica Mary Ramsay, šefica imunizacije u UKHSA, rekla je: “Ove rane procjene treba uzeti s oprezom, ali one ukazuju da nekoliko mjeseci nakon druge doze postoji veći rizik od zaraze omikron varijantom u odnosu na delta soj.”

“Očekujemo da će vakcine pokazati veću zaštitu od ozbiljnih komplikacija covida pa ako još niste primili prve dvije doze, odmah zakažite termin”, poručila je.

LIDER