Knjiga Aleksandra Hemona među deset najboljih u 2013.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

607_20131218213302_knjiga_mojih_zivota

Književna kritičarka Jane Ciabattari dobila je zadatak od redakcije BBC-a da napravi popis deset najboljih knjiga u 2013. godini. Među tim knjigama se našao i roman Aleksandra Hemona “Knjiga mojih života” koji je na trećem mjestu, iza “Americanah by Chimamanda” Ngozi Adichie i “Dobra medicinska sestra” Charlesa Graebera.

Ciabattari je kazala za Hemona da ima jedan od najkarakterističnijih književnih glasova. Ona njegov prvi nefikcijski roman naziva zajedljivim i znajućim, vjerodostojnim, ali oporim.

Hemon u toj knjizi piše o situaciji koja je nastala u njegovoj porodici kada je 1969. godine na svijet došla njegova mlađa sestra i o njegovoj opsesiji fudbalom.

Naziv jednog od njegovih eseja je “Ako Bog postoji, onda je dobar igrač sredine terena”. Hemon nam opisuje o njegovom odlasku u Chicagu i povratku u Sarajevo 1997. godine.

U žestokom i nezaboravnom eseju “Akvarijum”, on s nepokolebljivom jasnoćom dokumentira “tamni svemir boli” koji je doživio kada je njegova kćerka umrla od rijetkog oblika tumora na mozgu.

Kritičarka opisuje njegove eseje izuzetno ličnim, ali na neki način univerzalnim.

Iza Hemona nalaze se “Bacači plamena” od Rachel Kushner, “Žena s gornjeg sprata” od Claire Messud, “Sin” Philippa Meyera, “Sparta” Roxane Robinson, “10. decembar” Georgea Saundersa, “Žena koja je izgubila dušu” od Boba Shacochisa i na desetom mjestu je “Mary Coin” Marise Silver.

Fena