Portal 072info

Ko će biti odgovoran ako domovi zdravlja u Sarajevu ostanu bez logopeda

Screenshot 2 1844
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sarajevski domovi zdravlja mogli bi ostati bez 17 logopeda, a brojna djeca bez neophodnih tretmana. Roditelji su ogorčeni, nadležni prebacuju odgovornost, a najveću štetu pretrpjet će upravo djeca. Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo 1. augusta 2019. godine odobrilo je prijem 20 logopeda u Javnu ustanovu Dom zdravlja KS. Na konkurs ih se prijavilo 17 i potpisan je Ugovor o radu na godinu, uz puno finansiranje Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Ta godina je istekla i 17 logopeda bi moglo ostati bez posla, a djeca bez prijeko potrebnog tretmana.

Ovo pitanje je nekoliko puta bilo predmet rasprave na sjednicama Skupštine Kantona Sarajevo, između ostalog i jučer, kada je o ovoj problematici govorila zastupnica Naše stranke Neira Dizdarević, uputivši pitanje premijeru šta je s produženjem ugovora logopedima.

No, premijer Edin Forto je kazao da je Dom zdravlja imao mogućnost da pošalje zahtjev da se ugovori produže, ali da se to nije dogodilo, te da pitanje treba uputiti menadžmentu Doma zdravlja. I mi smo ga uputili. No direktor Muhamed Ahmić tvrdi da to nije tačno.

Muhamed Ahmić (Foto: Klix.ba) Muhamed Ahmić (Foto: Klix.ba)

“Pisao sam Ministarstvu zdravstva i isticao taj problem. I jutros sam nakon sastanka s logopedima uputio urgenciju i pozvao se na raniji dopis, te tražio hitan odgovor. Ti logopedi zaslužuju da se njihov angažman nastavi, ali potrebna je nova saglasnost Vlade i sredstva. Dobijam mnoge pohvale na njihov rad od roditelja. I ja sam za to da im se ugovori produže, ali samostalno ne mogu ništa uraditi. Neka Vlada naloži i obezbijedi sredstva i to će biti završeno“, kazao nam je direktror JU Dom zdravlja KS Muhamed Ahmić.

Da je tražio produženje ugovora logopedima, potvrdili su nam i iz Ministarstva zdravstva KS. Međutim, oni tvrde da ugovori nisu produženi zbog drugih razloga.

“Dom zdravlja se obratio sa zahtjevom za produženja radnog odnosa do godinu za 17 logopeda, ali zbog moratorija koji je zabranio upošljavanje u zdravstvu, a zaključkom Skupštine izuzeo iz moratorija određene skupine, uključujući psihologe, ali ne i logopede, do 31. januara ne mogu im se produžiti ugovori. Drugi osnov je taj što je za produženje potrebna saglasnost Zavoda zdravstvenog osiguranja zbog plata. Zavod nije dao saglasnost navodeći da oni taj novac u ovoj budžetskoj godini nemaju“, kazali su nam iz Ministarstva zdravstva KS.

Izrazili su nadu da će ovaj problem biti riješen kada istekne moratorij i kada se okonča privremeno finansiranje, odnosno usvoji budžet za 2021. godinu. Međutim, zastupnica Naše stranke Neira Dizdarević tvrdi da logopedi jesu izuzeti iz moratorija, kao i da finansiranje ne bi trebalo biti problem. Da su izuzeti iz moratorija potvrđeno je i na sjednici Skupštine koja je održana 29. decembra.

Neira Dizdarević (Foto: Klix.ba) Neira Dizdarević (Foto: Klix.ba)

“To je terapija za djecu bez koje nikako ne mogu. Ne razumijem ni zbog čega je problem privremeno finansiranje. Poražavajuće je ako ZZO KS ima 50 miliona KM ‘ušteđenih’ sredstava, a nemaju novac za logopede. To je u najmanju ruku degutantno”, ističe Dizdarević i poručuje da će nastaviti potencirati ovo pitanje dok ono ne bude riješeno.

S druge strane, roditelji su ljuti i očajni jer bi njihova djeca mogla ostati bez tretmana koji su im prijeko potrebni. Nekim logopedima ugovor je istekao 3. januara, nekima ističe danas, a nekima 8. januara. Nakon toga će u domovima zdravlja ostati ukupno tri logopeda, dvije logopedice koje su zaposlene u okviru programa iz 2019., a ugovori im ističu krajem maja, i jedna logopedica koja ima ugovor ne neodređeno vrijeme.

Roditelji poručuju da je njihovoj djeci samo jedan propušteni tretman nanosi štetu, a ne nekoliko mjeseci. Ogorčeni se zbog stalnog prebacivanja odgovornosti.

Da bi se ovaj problem trajno riješio, direktor JU Dom zdravlja ističe da je potrebno promijeniti proces sistematizacije u domovima zdravlja. No za djecu u Kantonu Sarajevu koja koriste usluge logopeda, za sada bi bilo dovoljno da se to riješi barem na godinu. Ostaje nada da će novi ministar zdravstva, koji je danas preuzeo funkciju, što prije pronaći način da riješi ovaj problem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME