Ko će naslijediti Angelu Merkel na čelu Njemačke?

angela merkel 320490 750x500 1
German Chancellor Angela Merkel gives a press conference on March 11, 2020 in Berlin to comment on the situation of the spread of the novel coronavirus in the country. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ostalo je još dva dana do parlamentarnih izbora u Njemačkoj, a najveće pitanje je ko će naslijediti kancelarku Angelu Merkel, koja je na vlasti bila skoro 16 godina.

U konkurenciji su Armin Laschet iz Kršćanskih demokrata (CDU), Olaf Scholz iz Socijaldemokrata (SPD) i Annalena Baerbock iz Stranke zelenih.

Scholz je trenutno vodeći u anketama, javlja dpa.

Jedan od najcjenjenijih njemačkih ekonomskih stubova posljednjih godina je takozvana “schwarze Null”, odnosno “crna nula”, uravnotežen budžet, bez novog javnog duga.

Pandemija je zasad onemogućila taj cilj, ali to je i dalje princip kojim se vode konzervativci koji su na čelu vlade posljednjih 16 godina. Međutim, za SPD, koji uživa sve veću popularnost, to očigledno nije među značajnijim prioritetima.

– Crna nula je “politički cilj, a ne zakon” – rekla je u četvrtak novinarima čelnica SPD-a Saskia Esken i dodala da bi suočavanje s današnjim izazovima bez novog duga bilo u rangu “vudu magije”.

Novine Tagesspiegel napravile su opsežno istraživanje stranica društvenih medija stranaka i kandidata. Na primjer, nijedan od kandidata za kancelara nije u prvih šest najpopularnijih feedova na Twitteru, na listi u kojoj dominiraju manje stranke.

Među stranačkim liderima, Christian Lindner iz Slobodnih demokrata, Baerbock i Alternativa za Njemačku Alice Weidel prednjače kada su u pitanju korisnici društvenih mreža. SPD i Zeleni imali su daleko više objava na društvenim mrežama od CDU/CSU.

Šef SPD-a Norbert Walter-Borjans izjavio je da očekuje da će prve dvije stranke s najviše glasova održati pregovore o ulasku u koaliciju. Historija pokazuje da je moguće da stranka s drugim najvećim brojem glasova formira vladu.

To se posljednji put desilo sedamdesetih godina. Takvi paralelni pregovori neće značiti brzi početak već mukotrpnog procesa izgradnje koalicije u Njemačkoj.

GODISNJICA
MARKETING