Ko će od gradonačelnika i načelnika prihvatiti mandat osvojen na općim izborima?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Među općinskim načelnicima i gradonačelnicima koji će prihvatiti novi mandat osvojen na oktobarskim općim izborima u Bosni i Hercegovini je i Edin Smajić, dugogodišnji načelnik općine Vogošća, saznaje Fena.

On je na oktobarskim općim izborima osvojio dovoljno glasova za novi mandat u Federalnom parlamentu.

Karić i Kasumović ostaju gradonačelnici

Smajić nije jedini među načelnicima/gradonačelnicima u FBiH koji su se u polovini aktuelnih mandata kandidirali na nedavnim općim izborima u Bosni i Hercegovini za članstvo u nekoj od kantonalnih skupština, Federalnom ili državnom parlamentu. Ukoliko prihvate novoosvojena mjesta u parlamentima, moraju se odreći sadašnjih pozicija u općinskim odnosno gradskim upravama.

ČITAJ JOŠ:  Ivo Komšić: Protiv Schmidta su oni koji ne žele dobro našoj zemlji, Čović nije glup, zna da ne može obnoviti "Herceg-Bosnu"

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, izjavio je za Fenu da će čim dobije certifikat od Centralne izborne komisije BiH, objelodaniti vlastitu odluku hoće li prihvatiti novoosvojeni mandat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ili će ostati na sadašnjoj poziciji gradonačelnika.

Prema ranijem pisanju medija, aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ostat će na toj dužnosti iako je osvojila mandat u Skupštini Sarajevskog kantona, kao i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i pored novoosvojenog mandata u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, dok će Šuhret Fazlić napustiti poziciju gradonačelnika Bihaća da bi preuzeo novoosvojeno mjesto u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

ČITAJ JOŠ:  Gradonačelnik Kasumović i ministar Isak razgovarali o projektima od značaja za Zenicu

Uvjerenje o dodjeli mandata

Pravila nalažu da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine svima koji su osvojili povjerenje birača na općim izborima dostavlja uvjerenje o dodjeli mandata uz obrazac za izjavu da li prihvataju te mandate ili ne.

Ako ne prihvate, mandati će biti dodijeljeni sljedećim kandidatima čija imena su na izbornim listama njihovih stranaka, dok će upražnjena načelnička odnosno gradonačelnička mjesta biti kadrovski popunjena novim kandidatima koji osvoje povjerenje birača na prijevremenim izborima za te nivoe.

ČITAJ JOŠ:  Gradonačelnik Fuad Kasumović na druženju s mališanima iz vrtića Dunja
GODISNJICA
MARKETING