Portal 072info

Ko će se brinuti za vas kad ostarite?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Američko istraživanje dokazalo je da braća duplo češće prepuštaju sestrama brigu o starijim roditeljima.

Postoji jedna izreka koja kaže da je sin vaš sin sve dok ne nađe ženu, dok vam kćer ostaje kćer cijelog života. Ako ćemo suditi prema najnovijem istraživanju provedenom na Princeton Sveučilištu u SAD-u, to je istina, jer roditeljima koji imaju djecu bolje bi bilo da imaju kćer, s obzirom da će se ona vjerojatno brinuti za njih u starijoj dobi.

Sociologinja Angelina Grigoryeva otkrila je tijekom istraživanja da je spol najvažniji čimbenik u odlučivanju hoće li se ljudi ili ne aktivno brinuti za starije roditelje, a ako braća imaju ijednu sestru, njoj će prepustiti brigu o roditeljima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Usporedivši rezultate svojeg istraživanja s onim provedenim tijekom 1950.-ih godin, Grigoryeva je otkrila da i danas žene provedu 12.3 sati mjesečno brinući za stare roditelje, dok njihova braća na to potroše svega pet i pol sati.

Dok je količina vremena koje provedu s roditeljima u slučaju žena određena s tim koliko imaju posla, radnih i obaveza oko djece, kod muškaraca je satnica za roditelje određena tek time postoje li druge osobe koje će roditeljima prije uskočiti u pomoć.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2011. godine u Velikoj Britaniji je 6.5 milijuna osoba brinulo za ostarjele roditelje, što je brojka koja je narasla za desetinu u posljednjem desetljeću.

Jedini problem je što se mnogi brinu za starije riskirajući pritom svoje zdravlje. Naime, svi koji su skrbili za starije 50 ili više sati tjedno, istodobno radeći puno radno vrijeme, imaju tri puta više šanse da će se i sami razboljeti, od onih koji, uz skrb za roditelje, nemaju stalni posao, s punim radnim vremenom.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME