KO ĆE VLADATI DRŽAVOM I FEDERACIJOM: Svi reflektori iz Sarajeva usmjereni su prema jednom čovjeku 

Podijelite vijest

Rezultati izbora za članove Predsjedništva BiH koji su izazvali najviše pažnje javnosti gotova su stvar. Denis Bećirović, Željko Komšić i Željka Cvijanović činit će sastav najvišeg organa vlasti u našoj zemlji naredne četiri godine.

Međutim, prema preliminarnim rezultatima za parlamente i kantonalne skupštine može se zaključiti da su SDA, HDZ i SNSD i dalje vodeće stranke po broju osvojenih mandata, barem kad je riječ o državnom i entitetskim nivoima.

Obrisi vlasti u RS već se naziru i Milorad Dodik bi uprkos neizvjesnoj i još uvijek nezavršenoj borbi mogao nastaviti dugogodišnju vladavinu.

Što se tiče Federacije BiH stvari su mnogo kompleksnije. Koalicija stranaka Trojke (SDP, Narod i pravda i Naša stranka) koja već obnaša vlast u Kantonu Sarajevo prema dosadašnjim rezultatima najvjerovatnije će sačuvati većinu u ovom kantonu. To će biti veliki poraz za SDA jer su s obzirom na važnost ovog kantona u simboličkom i finansijskom smislu na izbornu listu isturili svoje najvažnije kadrove poput Sebije Izetbegović, Harisa Zahiragića i Faruka Kapidžića.

ČITAJ JOŠ:  Mnogima nije do slavlja: Doček Nove godine uglavnom kod kuće

U Zeničko-dobojskom kantonu preliminarni rezultati nagovještavaju veliko iznenađenje stranke BHI Fuada Kasumovića koja bi u nekoj eventualnoj koaliciji sa Trojkom mogla formirati vlast na ovom nivou. Ono što je također izvjesno u Unsko-sanskom kantonu će NES Nermina Ogreševića sa dosadašnjim partnerima zadržati vlast. Što se tiče ostalih kantona zbog još uvijek malog procenta obrađenih rezultata teško je prognozirati moguće koalicije i vlasti.

Na nivou FBiH ono što se na prvi pogled uočava, broj mandata SDA približan je broju mandata Trojke. Ukoliko se uzme u obzir da bi ostatak opozicije koji je podržao Bećirovića kao kandidata mogao biti dio neke široke koalicije, SDA bi mogla izgubiti vlast na federalnom nivou, a što bi bio vjerovatno najveći udarac za najjaču bošnjačku stranku. Jer ovaj nivo vlasti svakako je najprimamljiviji svima s obzirom da generira najviše političke i finansijske moći.

ČITAJ JOŠ:  Loša situacija i za građane i za proizvođače: Jaja opet poskupljuju

Naravno, bez obzira kakvi konačni rezultati budu, jedno je jasno. Takozvane probosanske stranke podijeljene su u dva nepomirljiva tabora. Na jednoj strani je SDA i DF Željka Komšića koji će po svemu sudeći ostvariti iznenađujuće dobar rezultat. Ipak, s obzirom da njihov lider Komšić nema prava kandidature za Predsjedništvo na sljedećim izborima, vjerovatno će težiti ka tome da se oslobodi zagrljaja Bakira Izetbegovića. I na drugoj strani je opozicioni blok više stranaka okupljen oko sarajevske Trojke. I jedni i drugi imat će sasvim sigurno kapacitet da budu dio vlasti. Slična je situacija i na nivou Države.

ČITAJ JOŠ:  Koje promjene će ulazak Hrvatske u Schengen donijeti za bh. državljane

Stoga, u narednim danima ili pak mjesecima, svi reflektori iz Sarajeva bit će okrenuti prema Mostaru gdje će se pomno pratiti svaka riječ i pravac u kojem je usmjerena pružena ruka HDZ-a i Dragana Čovića.

(TBT, A.L.)