AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Hrvatski Kraš preko svog društva Kraš trgovina d.o.o. Široki Brijeg vodeći je na tržištu šećernih konditorskih proizvoda u Bosni i Hercegovini, pokazuje analiza Euromonitora.

Kraš je održao zdravu prednost u slastkišima u 2020. godini u odnosu na konkruente. Generalno, u ovom tržišnom segmentu međunarodne marke nadmašuju većinu lokalnih i regionalnih konkurenata, navodi analitička kuća.

Tržište konditorskih šećernih proizvoda oporavilo se donekle dok se potrošači pokušavaju vratiti u normalu. Primjetno je povećanje potražnje za zdravijim varijantama slatkiša tokom proteklog perioda zbog zdravstvenih razloga.

Slatki biskviti, snack barovi i voćne grickalice vjerovatno će zabilježiti pad u 2021. godini zbog smanjenja potražnje za slatkim biskvitima.

Rast zdravstvene svijesti negativno utječe i na potražnju za slatkim biskvitima, dok se zdravstveno osviješteni potrošači odlučuju za voćne grickalice i proteinske/energetske pločice, piše Indikator.

Konkurentsko okruženje ostaje konsolidirano 2021. godine, a vodeći igrači koriste diskontiranje i promocije kako bi zadržali vrijednosni udio u ovom segmentu. Prodor privatnih robnih marki i dalje je slab u 2021. godini.

Obavezno nošenje maski za lice i niski nivo impulsne kupovine i potrošnje u pokretu negativno su utjecali na prodaju žvakaćih guma u 2021. godini. Međutim, prodaja se vraća prvenstveno zbog niske cijene.

Tržišni udio Wrigleyja se smanjio, dok Makpromet koristi široku distribuciju, a Ferrero ima najjaču izvedbu kako Tic Tac postaje sve dostupniji. Dobar potencijal postoji za Mondelezov brend Halls da postane popularniji, ocjenjuje Euromionitor.