Ko drži monopol nad suđenjem u Premijer Ligi BiH

1633626330 SA PKG SUDJENJE SEM 120211007 184435037 mxf 00 02 26 16 Still001 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Jedan od najvećih problema posljednjih godina u bosanskohercegovačkom fudbalu predstavlja suđenje. Sudijske odluke prethodnih godina odlučivale su čak i prvaka. Mnogi smatraju da je monopol nad sudijskim komitet glavni adut za kreiranje konačne tabale svih fudbalskih liga u BiH. Pitanje je kako nakon nakon “hlađenja” sudije idu na FIFA-ine i UEFA-ine liste?

Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH uputio je prijedlog kandidata sudija za FIFA-inu listu u 2022. godini. Na listu su se našli: Irfan Peljto, Antoni Bandić i Miloš Gigović. I tu je naravno zadovoljen ključ konstitutivnosti. Sve je naišlo na mnogobropjna negodovanja fudbalske javnosti i mnogi se pitaju na osnovu kojih kriterija, onih ličnih i interesnih ili sportskih savez “nagrađuje” djelitelje pravde.

Sudijske situacije

“Antoni Bandić je sudija koji je 2017. godine direktrno svirao penal u sudijskoj nadoknadi iz kojeg je Zrinjski postigao pogodak i kasnije stigao do titule u borbi sa Željezničarom. Sudija Miloš Gigović prošle godine utakmica Borac-Velež, stvarno cirkus suđenje bilo i poslije toga je dobio prolaznu ocjenu. A predsjednik Komiteta za suđenje Zoran Rebac je zbog toga podnio ostavku“, kazao je  Sedin Selimović, sportski novinar Faktora.

ČITAJ JOŠ:  SIPA oduzela oko 230 kilograma duhana, slobode lišene dvije osobe

Denis Huseinbegović, sportski novinar NOVE BH rekao je da mu se čini da od šest utakmica svakog kola barem na četiri mi imamo neke sudijske situacije.

“Da li je mogao biti crveni, dva žuta, da li je moga biti penal? O ofsajd pozicijama kojih ima najviše i ne govorimo. Što je nama običnim gledateljima i ljubiteljima fudbala da vidimo te greške, a oni ih ne vide. Hajde jednom, hajde drugi put, ali to se sada več ponavlja”, kazao je Huseinbegović.

A koliko je Komitet za sudije bitan rukovodiocima u Fudbalskom savezu, pokazuju i prošlogodišnje izjave aktuelnog predsjednika a nekada člana IO Vice Zeljkovića, te bivšeg predsjednika Komiteta za sudije i suđenje Ibrahima Hasanbegovića.

“Moje mišljenje da gospodin Ibro drži monopol lige zadnjih deset godina i da se on pita sve. I na osnovu toga se dosta stvari kreira. Pošto volite otvoren razgovor, mislim da je on svoje što se tiče saveza odradio i da mu je vrijeme da ide u penziju”, kazao je Vico Zeljković, predsjednik FS BiH prošle godine.

ČITAJ JOŠ:  Transfermarkt ažurirao tržišne vrijednosti igrača u Premijer ligi BiH: Đokanović prestigao Bilbiju

Ibrahim Hasanbegović, bivši predsjednik Komiteta za sudije i suđenje FS BiH u tom istom periodu je rekao:
“Gospodin proziva da ja držim monopol. Sistem drži monopol. Bio tu Ibrahim Hasanbegović ili ne bio ili ostali članovi komiteta. Sistem je uspostavljen. Sistem ga drži”.

Selimović je mišljenja da su se promijenili samo likovi.

“U suštini se ništa nije promijenilo. Ništa konrketno nemamo. Imamo delegiranje koje je smiješno. Imamo 22 imena sudijskoj A listi Premijer Lige. Strašno”, naveo je.

Sudijska odluka

Ovo je su imena i prezimena 22 sudija koji dijele pravdu u najjačoj fudbalskoj ligi BiH. Neka od njih su vam poznata kroz ne tako lijepe medijske naslove poslije odsuđenih utakmica. O nezadovoljstvu pojedinih premijerligaša i klubova suđenjem u Premijer Ligi, dugogodišnji članovi saveza odgovaraju.

ČITAJ JOŠ:  Zenička zaobilaznica: Ko laže?

“Očekujemo u startu sve i odmah na najvišem nivou. A to je nemoguće”, kazao je Milorad Sofrenić, član Izvršnog odbora FS BiH (16.9.2021.)

Adnan Džemidžić, generalni sekretar FS BiH mišljenja je da se greške dešavaju.

“A tamo gdje nema namjere, eh sad ko može utvrditi namjere, je li ima ili nema”, istaknuo je.

Namjere ne može utvrditi niko, ali bez obzira na namjere, loše suđenje se mora kažnjavati, a ne nagrađivati. Da li nam je spas VAR? Ne ona akcija SIPA-e od prošle godine, nego tehnologija koja pomaže sudijama pri donošenju odluka.

“Mislim da je za našu ligu zaista to najvažnije. Evo kada povučemo paralelu, ovih 12 kola, sada svaka sudijska odluka da ide na vagu, možda bi i tabela izgledala kud i kamo drugačije”, rekao je Denis Huseinbegović.

GODISNJICA
MARKETING