Screenshot 4 36
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 11, 2021 @ 16:10
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Zakonska obaveza Parlamenta Federacije BiH po Izbornom zakonu je usklađivanje izbornih jedinica u ovom entitetu s brojem birača. Ipak, iako obaveza, to nije urađeno 19 godina i 98 zastupnika zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenenta FBiH biraju se po istom modelu. Zakon o izbornim jedinicima i brojem mandata, kako je nazvan, a kojeg su u novembru 2017. godine predstavili DF i SDP, a predložili zajedno sa SDA-om i SBB-om, usvojen je u Predstavničkom domu, nikad nije stupio na snagu jer je oboren u Domu naroda.

Iako napravljen jer je ovaj vid usklađivanje zakonska obaveza, oboren jer je tadašnji zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drago Puzigaća (SNSD) pristao zajedno s predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH) proglasiti ga destruktivnim po vitalni interes konstitutivnih naroda.

Demografski trendovi koji bez sumnje utječu na izborne jedinice i vrijednost mandata, a čije usklađivanje je zakonska obaveza, ne djeluju povoljno po HDZ i njegove izborne ciljeve. Procjene su bile da bi izborne jedinice iz kojih HDZ dobiva veliku većinu svojih mandata izgubile najmanje pet mandata, a da bi profitirale one koje pokrivaju Tuzlu, Sarajevo i Zenicu.

Predloženi zakon, koji je još uvijek aktuelan, jer nije ispunjena zakonska obaveza, sastoji se od dva dijela. Prvi dio uređuje izborne jedinice i broj mandata u izbornim jedinicama za Zastupnički dom PFBiH, u skladu s demokratskim principima vrijednosti glasa i jednakosti građana u ostvarivanju prava da biraju svoje predstavnike pod jednakim uslovima.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Drugi dio zakona uređuje broj i strukturu delegata Doma naroda u skladu s Ustavom FBiH i principima sadržanim u presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića.

U sveopćoj priči o izmjenama izbornog zakona zanimljivo je da ovo pitanje niko više ne povlači, čak ni njegovi predlagači.

LIDER