Portal 072info

Ko i zašto koči podjelu pomoći iz Emirata BiH i zašto nikada nije poslana cijena za 40 respiratora

873x400 9 4
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Medicinska pomoć BiH, u vidu donacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, među kojima je i 40 respiratora već mjesec dana stoje skladišteni na Sarajevskom aerodromu, a razlog tome je kako nam je potvrđeno što nikada nije podnesena carinska prijava Upravi za indirektno oporezivanje BiH kako bi se obavilo carinjene i postupak priveo kraju.

Tačnije, UIO BiH, na osnovu carinske prijave, u kojoj mora biti navedena i cijena opreme ali i respiratora, a sve u cilju oslobađanja plaćanja zakonskih obaveza, nije podnesena već 20 dana, zbog čega je produžen rok na dodatnih 20.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Ovu informaciju potvrdio je za “Avaz” i Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

  • Bez carinske prijave i podatka ko će biti krajnji korisnik ove medicinske pomoći, koja medicinska ustanova, ne može postupak carinjena biti ni okončan bez obzira da li se radi o donaciji ili ne. Tek ćemo kroz prijavu utvrditi da li će po zakonu ova oprema biti oslobođeai plaćanja obaveza – kaže Ratko Kovačević.

Ovu pomoć u ime BiH dočekala i primila je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH. Ali, ona nije nikada, kako nam je potvrđeno, ni Ministarstvu sigurnosti BiH, ni Koordinacionom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje uputila pismo da je riječ o donaciji s tačnim pojedinačnim iznosima donirane opreme.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Podsjećamo, u Sarajevu su stigli identični respiratori kao oni koje je uvezla i “Srebrena malina” TV voditelja Fikreta Hodžića. Hodžićevi respiratori plaćeni su ukupno 10,5 miliona KM a u cijeli slučaj davno se umiješalo Tužilaštvo BiH jer je utvrđeno da su precijenjeni. Jedan je po ovoj računici koštao više od 80.000 maraka.

Sada je pitanje kolika je cijena respiratora koji su donirani BiH iz Emirata. Cijeli slučaj sada osluškuje i Tužilaštvo, jer ako bi se utvrdilo da su plaćeni znatno manje, ovo bi bio vjetar u leđa istražiteljima i veliki minus za Vladu FBiH koja je kupila iste respiratore po duplo skupljoj cijeni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Osim toga, kako nam je rekao Kovačević, respiratori iz Emirata, ukoliko za njih ne stigne carinska prijava, mogu u nedogled stojati na Aerodromu Sarajevo, ali i biti vraćeni zemlji koja ih je donirala.

S druge strane, pomoć iz Katara, koja je stigla u maju u BiH, već je odlukum Vijeća ministara raspoređena medicinskim ustanovama. No, problem je što niikada nije deportovana iz skladišta u Lukavici i Sarajevu prema korisinicima u Federaciji. Kada je u pitanju pomoć za RS i Brčko, ona je već transportirana prije dvije sedmice.

Pravi razlog zašto nikada nije stigla na adrese ustanova u Federaciji, bolnicama u Sarajevu, Mostaru, Tuzli je taj što je Federalnoj upravi civilne zaštite odlukom Agencije za lijekove zabranjeno skadištenje i transport ove opreme, jer ne ispunjavaju uvjete za taj dio posla.

Mustafa Kadribegović, vršilac dužnosti direktora FUCZ potvrdio je “Avaz” ovu informaciju.

  • To je tačno. Zato smo mi sada zatražili od Ministarstva zdravstva Federacije da sve iskoordinira. Tu je pomoć i iz Poljske, Hrvatske, Kine. Mi čekamo da oni sada kažu koliko kome ide opreme i da Štab djeluje. No, pošto je nama zabranjeno da transportujemo opremu, mislim na FUZC, odlukom Agencije za lijekove, sada je Ministarstvo zdravstva uzelo na sebe da s medicinskim ustanovama dogovore preuzimanje – kaže Kadribegović.

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 9
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Stejt department kritikovao bh. vlasti

072info.com

Pandemija u BiH: U protekla 24 sata deset preminulih, 1.132 novozaraženih, najviše u…

072info.com

Jesu li mjere u BiH blage: Pogledajte restrikcije evropskih država

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6