Ko ima koristi od uništenja važne brane, Ukrajinci ili Rusi?

Velika i važna brana u okupiranom dijelu južne Ukrajine je srušena, što je izazvalo poplavu nizvodno. Ko ima koristi od tog čina? Donosimo analizu BBC-ja.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za rušenje brane, podsjećajući na prošlogodišnje nerazjašnjene eksplozije plinovoda Sjeverni tok. U oba slučaja zapadne sumnje su odmah pale na Rusiju. No, oba puta Moskva je odgovorila s: “Nismo mi. Zašto bismo to učinili? Ovo nam šteti.”

Kako uništenje brane šteti Rusiji?

U slučaju rušenja brane u Kahovki Rusija može ukazati na barem dva načina kako to šteti njezinim interesima. Poplava nizvodno prisilila ju je da evakuira vojnike kao i civile prema istoku, daleko od Hersona i širokih obala rijeke Dnjipro. Ovo će pružiti neko ograničeno olakšanje stanovnicima Hersona koji su morali živjeti s dnevnim ruskim artiljerijskim i raketnim udarima.

Drugo, ovo bi moglo utjecati na vodoopskrbu okupiranog Krima, suhog poluotoka koji se oslanja na svježu vodu iz kanala blizu srušene brane. Otkako ga je Rusija ilegalno anektirala 2014. godine, postao je teško utvrđeni komad teritorija koji i Rusija i Ukrajina zovu svojim.

Kako uništenje brane šteti Ukrajini?

No, rušenje brane u Kahovki treba vidjeti u širem kontekstu rata u Ukrajini i konkretno u svjetlu ukrajinske ljetne protuofenzive, koja je po svemu sudeći već započela.

Da bi ta protuofenziva uspjela, mora okončati rusku kontrolu nad velikim komadom teritorija koji su ruske snage zauzele prošle godine te povezale Krim s istočnom ukrajinskom regijom Donbas. Ako Ukrajina može pronaći način da probije ruske odbrambene linije južno od Zaporožje i razdvoji taj teritorij, može izolirati Krim i postići veliku stratešku pobjedu.

No, Rusi su naučili puno lekcija od početka invazije u februaru prošle godine. Pogledali su kartu, shvatili gdje će Ukrajina najvjerojatnije napasti i proveli posljednje mjesece gradeći doista zastrašujuće utvrde kako bi blokirali bilo koji ukrajinski napredak prema Azovskom moru.

Nije nimalo sigurno da je Ukrajina planirala poslati svoje snage prema zapadnoj strani tih odbrana. Vojno zapovjedništvo u Kijevu razumno skriva svoje karte kako bi držalo Rusiju u neizvjesnosti.

Problem za ukrajinsku protuofanzivu

No uništenje brane, ko god da ga je izveo, sada čini tu opciju mnogo problematičnijom.

Dnjipro je već bila široka rijeka do trenutka kad ulazi u južnu Ukrajinu i prelazak oklopne brigade preko nje, pod ruskom artiljerijom te napadima raketama, bio bi izuzetno opasan.

S uništenom branom i poplavljenim ogromnim površinama zemlje nizvodno, područje na lijevoj (istočnoj) obali nasuprot gradu Hersonu praktički je postalo nedostupno za ukrajinske oklopnjake.

Rusi su već napravili nešto slično u historiji

Treba napomenuti da su Rusi na istoj rijeci napravili nešto slično u historiji. Naime, godine 1941. sovjetske su trupe raznijele branu preko rijeke Dnjipro kako bi blokirale napredovanje nacističkih trupa. Hiljade sovjetskih građana navodno su stradale u nastalim poplavama.

No, sada je ključno da je onaj tko je probio branu u Kahovki poremetio stratešku šahovsku ploču u južnoj Ukrajini, prisiljavajući obje strane na niz velikih prilagodbi i možda odgađajući sljedeći potez Ukrajine u njenom dugo obećanom protunapadu, piše Index.