Ko ima najmoćniji pasoš na svijetu

ss
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Londonska firma Henli i partneri, koja se bavi savjetovanjem o državljanstvu i rezidencijalnom statusu, objavila je revidiran spisak “najmoćnijih” pasoša na svijetu prema kojoj je prvi na listi japanski pasoš, jer se s njim može putovati u 192 zemlje svijeta – bez vize.

Takozvani Henli indeks zasnovan je na podacima Međunarodne asocijacije avio-saobraćaja (IATA), koja od 2006. godine redovno prati najbolje svjetske pasoše, prenio je CNN.

ČITAJ JOŠ:  SDA SUZDRŽANI: Prihvaćena Odluka o osnivanju Centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK

Ranigiranje jačine pasoša mjeri na osnovu toga u koliko zemalja svijeta se može otputovati bez vize sa određenim pasošom.

S obzirom da prilikom kreiranja nove liste nisu uzete u obzir privremene restrikcije, vlasnici najmoćnijih pasoša – Japana i Singapura mogu da putuju bez viza u 192 zemlje svijeta.

To je 166 destinacija više nego što mogu Afganistanici, koji su na samom dnu liste i koji mogu da uđu samo u 26 zemalja bez vize.

Srbijanski pasoš je na 39. mjestu liste, s obzirom da građani Srbije mogu da putuju bez vize u 135 zemalja, Hrvatski pasoš je na 18. mjestu, slovenački na 11. crnogorski na 48., BiH na 54. a makedonski na 47. mjestu liste.

ČITAJ JOŠ:  Gubici bh. aerodroma: Trenutnim obimom posla ne mogu pokriti ni plate radnika

Najnoviji izveštaj Henlija je pokazatelj da globalni jaz u slobodi putovanja nikada nije bio veći.

GODISNJICA
MARKETING