Ko je bio Milan Bandić: 1974. preselio u Zagreb i tada je njegov san postao zbilja

Ko je bio Milan Bandić: 1974. preselio u Zagreb i tada je njegov san postao zbilja

Malo tko je od mojih kolega radio vikendom. Ljudi su išli na vikendice, more i slično pa me znalo zapasti da vikendom odradim i do deset vjenčanja, što se dobro plaćalo, oko tisuću današnjih kuna, pa se dalo dobro zaraditi, ispričao je jednom Milan Bandić o tome kako je postao ‘čovjek iz naroda’, piše 24sata.

Bilo je to ’90-ih kada je, uz mentorstvo Zdravka Tomca, počeo svoju političku karijeru kao zastupnik SDP-a u zagrebačkoj gradskoj skupštini.

Bandić je, nakon što je Ivica Račan postao premijer 2000. godine, postao njegov izbor za gradonačelnika Zagreba. Kandidirao se i uvjerljivo pobijedio na vanrednim izborima 2000. te na redovnima godinu kasnije.

Bandić je s mjesta gradonačelnika morao odstupiti 2002. nakon skandala kada je uhvaćen u vožnji u pijanom stanju te je pokušao podmititi policajca koji ga je uhvatio. No na izborima 2005. opet postaje gradonačelnik, kao i 2009., 2013. te 2017. godine. Mijenjali su se predsjednici i premijeri, ali ni brojne afere ni hapšenje 2014. godine nisu ga izbacili iz gradonačelničke fotelje.

Sa suprugom Vesnom rijetko se pojavljivao u javnosti, uglavnom na glasanju na izborima ili u probranim svečanim prilikama.

Član SDP-a bio je do 2009. godine kada se odlučio, suprotno volji stranke koja je kandidirala Ivu Josipovića, i on sam kandidirati za predsjednika Hrvatske. Tada je konačno puklo između njega i Račanovog nasljednika Zorana Milanovića.

Bandićev mitski ritual, trčanje prije zore na igralištu u Kušlanovoj ulici, nije mogao proći bez njegovog vjernog suputnika, psa Rudija.

Kao gradonačelnik sretao se s poznatima i nepoznatima, ugošćavao svjetske lidere i razne megazvijezde, ali i obične ljude koji su mu bili čvrsta biračka baza. Bio je kum na mnogim svadbama i krštenjima, dijelio pomoć ko god je zatražio i to je bio jedan od recepata njegovog dugogodišnjeg ostanka na vlasti.

Ništa se u Zagrebu nije moglo napraviti bez njegova znanja, uključujući i brojne poslove: Od građevinskih investicija, izgradnji fontana i spomenika do upravljanja sportskim klubovima.

Njegovu vladavinu uzdrmalo je hapšenje 2014. godine i brojni naknadni sudski procesi zbog malverzacija.

Uprkos svemu, vratio se u gradonačelničku fotelju i, vidno narušenog zdravlja, najavio kandidaturu za još jedan gradonačelnički mandat na izborima u maju 2021. No tijelo nije izdržalo sve napore kojima se izložio.

Posljednja javna pojavljivanja bila su mu u četvrtak, kada je bio na sahrani rukometne legende Zlatka Saračevića te na proslavi 150. godina Zagrebačke filharmonije.

Bandić je rođen 22. novembra 1955. u Grudama.

Prema vlastitom priznanju, prekretnica u njegovu životu bila je 1974. godina, kada je preselio u Zagreb. U svojoj idealiziranoj biografiji iz 2009. godine o Zagrebu je govorio kao o snu koji je postao zbilja. Godinama je imao ozbiljnih zdravstvenih problema, ali ni nakon brojnih operacija nije promijenio životni stil.

Bandić je umro u 66. godini od posljedica srčanog udara, a iza njega su ostali supruga Vesna i kćerka Anamarija.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE