Portal 072info

Ko je bio Patrijarh Irinej? Hvalio zločince, negirao genocid, umro nakon što je dirao leš zaražen koronom

Screenshot 8 383
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej umro je danas zbog posljedica infekcije koronavirusa, nakon što mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo od četvrtka.

On je predvodio sahranu Amfilogiha Radovića, koji je također umro od korone. Brojni su upozoravali da će sahrana Amfilohiju biti klaster, jer se tijelo držalo u otvorenom sanduku a brojni građani su ljubili leš i slikali se s njim.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Patrijar Irinej (Gavrilović), rođen u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine, bio je utjecajna ličnost u vjerskom i političkom životu Srbije.

Njegovo svjetovno ime bilo je Miroslav.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Vidovu je završio osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku, Bogosloviju u Prizrenu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu, prema zvaničnoj biografiji patrijarha Irineja. Potom je postavljen za profesora Prizrenske bogoslovije, nešto kasnije i za njenog rektora. Prije stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. u manastiru Rakovica, primio je i monaški čin od patrijarha Germana, kada je i dobio ime Irinej.

Patrijarh Irinej naslijedio je tron SPC-a 22. januara 2010, na saboru u Beogradu, kao njen 45 poglavar.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Orden Putinu, Vučiću i Dodiku

Donoseći biografiju preminulog patrijarha agencija Beta je podsjetila na jasno neslaganje u vrhu Crkve kada je Irinej dodijelio Orden Svetoga Save predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, odajući mu priznanje za „kosovsku politiku“. Zbog toga su neki arhijereji negodovali, smatrajući da je ta politika protivna nacionalnim interesima Srbije.

Na proslavi u Beogradu, posvećenoj jubileju – osam vijekova autokefalnosti SPC-a, patrijarh Irinej je uručio odlikovanje i Miloradu Dodiku, predsjedniku trenutno vodeće političke partije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, prema kojem također nije krio naklonost

Tokom jedne posjete Banjoj Luci, Milorada Dodika nazvao je predsjednikom “najnovije srpske države” misleći na bosanskohercegovački entitet Republika Srpska. Patrijarh Irinej je za entitet Republika Srpska rekao da je nastao na “Božijoj pravdi i istini”. Na ovu izjavu je reagirao vrhobosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je u svome pismu naveo da Republika Srpska nije nastala na Božijoj pravdi nego na zločinu, ističući da je sa prostora današnje entiteta protjerano iz svojih domova 140.000 katolika, a da danas na tom istom području živi samo 10.000 katoličkih vjernika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Negirao genocid u Srebrenici

Nakon što je Haški sud osudio generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića za genocid u Srebrenici Irinej je izjavio da je presuda bila očekivana i da je uvjeren da je i ta presuda, kao i svaka druga protiv Srba, ‘jer silni svjetski moćnici rade vražja djela’

Opoziciji u Srbiji, okupljenoj u Savezu za Srbiju, zamjerio se kada se usprotivio višemjesečnim protestima u Beogradu i drugim gradovima.

Kosovo je bilo neizostavan dio patrijarhovih obraćanja. Patrijarh Irinej je ponavljao da se Srbija ne smije odreći Kosova, jer je onda nepovratno izgubljeno, dok se, kako je govorio, ono što je oteto može jednom i vratiti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Govoreći o međunarodnim političkim dešavanjima, imao je običaj da kaže kako Srbija svoj mali brod treba da veže uz veliku ruski.

Ubrzo po izboru uručio je u Beogradu Orden Svetog Save, tada, premijeru Rusije Vladimiru Putinu, koji mu je dodijeljen ranije na prijedlog patrijarha Pavla.

Ovu godinu SPC je obilježila skoro u potpunosti korona virus. Nedavno je preminuo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, prethodno vladika valjevski Milutin, zaraženo je nekoliko episkopa.

Pravila predviđaju da se novi patrijarh bira na Saboru, “apostolskim načinom”, žrijebom, između tri kandidata sa najviše glasova. Do izbornog Sabora, određuje se, u skladu sa Ustavom SPC-a, mestobljustitelj, odnosno čuvar trona za vrijeme dok je patrijarh odsutan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 14
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME