Ko je bjeloruski novinar Roman Protašević: Od tinejdžerskog aktiviste do neprijatelja režima

skynews roman protasevich belarus 5394115
Podijelite vijest

Bjeloruski novinar Roman Protaševič u posljednja dva dana u centru je evropskih zbivanja. Naime, on se nalazio na letu Ryanaira iz Grčke za Litvaniju, ali je u preletu preko Bjelorusije zadržan nakon što je predsjednik te zemlje Aleksandar Lukašenko naredio prizemljenje tog putničkog aviona kako bi priveli Protaševiča.

A Protaševič ne odgovara Lukašenkovom režimu jer je veliki zagovornik promjene vlasti i jedan od najznačajnijih aktivista opozicije, koje doslovno lovi Lukašenkov režim nakon prošlogodišnjih izbora i velikih protesta.

Protaševič je svoj digitalni aktivizam započeo još u tinejdžerskim godinama. Uhapšen je 2012. godine kao student sa samo 17 godina zbog vođenja dviju grupa na ruskoj web stranici Vkontakte, koje su pisale protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Jedna od njih zvala se “Muka nam je od ovog Lukašenka”, inače bivšeg upravnika kolektivne farme koji je Bjelorusijom vladao gvozdenom pesnicom od 1994. godine, godinu prije rođenja Protaševiča.

Protaševič je tvrdio da je pretučen: “Tri dana nakon toga mokrio sam krv. Prijetili su da će me optužiti za nerazriješena ubistva”. Rekao je da su službenici bjeloruske službe sigurnosti tražili njegove lozinke za mrežne grupe.

Kasnije je radio kao fotograf za bjeloruske medije i bio je dobitnik novinarske stipendije Vaclav Havel u 2017/18. godini, nagrade za ambiciozne nezavisne novinare, nazvane po pokojnom češkom disidentu koji je postao predsjednik.

Protaševič je napustio Bjelorusiju 2019. godine, nakon što je počeo raditi za vrlo utjecajni proopozicioni Telegram, kanal Nexta (“Neko” na bjeloruskom). Kasnije je postao glavni urednik na kanalu, koji trenutno ima više od 1,2 miliona pretplatnika. Kanal je imao ulogu u organizaciji protesta protiv Lukašenka dijeleći sa svojim sljedbenicima detalje o vremenu i datumima sastanaka.

Živeći između Poljske i Litvanije, oba čvorišta bjeloruskih disidenata, postao je urednik kanala BGM (Pametna Bjelorusija), koji ima 260.000 pretplatnika. Protaševič je pratio predsjedničku predizbornu kampanju 2020. godine, u kojoj je opoziciona izazivačica Svetlana Tikhanovskaya bila protivnica Lukašenku.

Masovni protesti bez presedana izbili su nakon što je Lukašenko još jednom proglasio pobjedu i vlasti su odgovorile nasiljem. Bjelorusija je u novembru izdala nalog za hapšenje Protaševiča zbog njegovog rada za Nextu, izjavljujući da je “umiješan u terorističke aktivnosti”. Također su ga nazvali “prvim terorističkim novinarom u historiji”.

Za teroristička djela u Bjelorusiji mogu se presuditi čak i smrtne kazne. Nakon što je avion preusmjeren i sletio u Minsku u nedjelju, putnici su Protaševiča čuli kako govori “da mu prijeti smrtna kazna”. U ponedjeljak su iz bjeloruskog Ministarstva unutrašnjih poslova kazali da se Protaševič nalazi u Minsku i odbacili nepotvrđene izvještaje da je hospitaliziran.

Ranije su bjeloruski mediji izvijestili da je Protaševičeva majka dobila nepotvrđene izvještaje da je njen sin u bolnici i u kritičnom stanju zbog srčanih problema. “Ove informacije ne odgovaraju stvarnosti”, objavilo je ministarstvo na svom kanalu Telegram.


Podijelite vijest