Ko je kriv za smrt jednomjesečne bebe?

Ko je kriv za smrt jednomjesečne bebe?

IMG_2389Dok se cijela država borila za malenu Belminu Ibrišević i druge bebe, jednoipomjesečna Berina Hamidović iz Sarajeva je izgubila život. Berina je nakon neuspješne operacije u Sarajevu hitno prebačena u Beograd, gdje je i preminula.

„Policija je trebala obavijestiti Graničnu policiju da će kola hitne pomoći naići, ali kad smo došli na granicu nikom nije javljeno da trebamo doći i da nas trebaju pustiti da prođemo. Međutim, kad su vidjeli da je dijete u inkubatoru i da je u kritičnom stanju pustili su nas. Prvi put u policiji su nam rekli da ne mogu pomoći i poslali su nas u Ministarstvo civilnih poslova, a oni su nam samo rekli da nam mogu dati potvrdu da beba nema matičnog broja. Mi smo na kraju sami oragnizovali kola hitne pomoći da bi dijete prebacilli u Beograd“, izjavio je Berinin otac, Emir Hamidović za Source.ba.  

Pored problema s matičnim brojem, Berinini roditelji su imali problem i sa zdravstvenim osiguranjem.

„Iako je dijete imalo zdravstveno osiguranje, dobili smo odbijenicu, u kojoj je pisalo da oni ne mogu platiti liječenje za bolest koju je Berina imala jer nemaju novca“, kaže gospodin Hamidović.

Prema riječima Emira Hamidovića, operacija u Sarajevu nije uspjela jer doktori nisu znali ni šta operišu, s obzirom da su Berine nekoliko puta dijagnosticirane različite bolesti. Nažalost, Berina je 13. juna preminula u Beogradu od sepse, a građani Sarajeva će se večeras okupiti ispred Parlamenta BiH kako bi joj odali počast.

„Ja ću se potruditi da u 21 sati budem ispred Parlamenta BiH, ali ako ne stignem, želim poručiti svima da mojoj porodici podrška puno znači“, zaključio je Emir Hamidović.

Izvor: source.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS