AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Mustafa Alajmović, rudar iz Breze koji je u fokus javnosti dospio prikupljanjem novca za liječenje svoje supruge Zehre, ovih dana se suočava s teškim optužbama za navodnu pronevjeru 700.000 KM koje je dobio od donacija građana BiH i dijaspore, a slučaj je preuzelo Tužilaštvo ZDK koje je otvorilo istragu.

Naime, Mustafa se u medijima počeo pojavljivati nakon 2013. godine kada je njegovoj supruzi Zehri dijagnosticiran tumor na dojci. Njegova plata nije bila dovoljna da pokrije troškove liječenja, a kako je on kasnije ispričao medijima stan mu je oduzela banka jer je bio žirant osobi koja nije plaćala rate kredita.

Kako je pričao Mustafa u to doba se nažao u teškoj ekonomskoj situaciji kada su mu pomogle humanitarne organizacije.

Alajmović sa suprugom Zehrom

Alajmović sa suprugom Zehrom

Kako je kazao novinarima Mustafa je u jednom momentu razmišljao da proda bubreg kako bi pokrio troškove liječenja supruge i vratio dugove.

Došao je na ideju da pravi prirodne sokove i džem koje će prodavati pod sloganom „Ako nemate, uzmite, halal je“.

Njegove fotografije osvanule su na Facebooku i ljudi su mu se na profil javljali i krenule su prve donacije. Novac je počeo pristizati, a Mustafa se kako je pričao uključio i u druge humanitarne projekte.

Tvrdio je da ne posjeduje ništa, da stan u kojem živi nije njegov, automobil također, pa ni njegova odjeća da nije njegova.

Na istražiteljima i tužilaštvu je sada da utvrde koliko je Mustafa u svojim istupima bio iskren. Da li je pronevjerio novac i u šta ga potrošio? Poreska uprava već je utvrdila da je bilo velikih nezakonitosti u više računa koje je koristio Alajmović.

Da li će ova priča na kraju dobiti sudski epilog i hoće li se utvrditi da su građani bili nasamareni uplativši Alajmoviću stotine hiljada maraka iz sažaljenja.