70BAF03F 67E6 46B4 BAD4 5BBB87C9EF6D
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
NER FIT

Italijan Marcell Jacobs (26) senzacionalno je slavio u utrci na 100 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju i osvojio zlatnu medalju, te je tako vratio Evropljanima naslov u ovoj disciplini nakon 29 godina i trijumfa Linforda Christiea na Igrama u Barceloni.

FIXGEHALT

Jacobs je 100 metara istrčao za 9,80 sekundi čime je postavio novi evropski rekord, naslijedivši tako na olimpijskom tronu legendarnog Usaina Bolta.

Jacobs u Tokio nije došao s velkim očekivanjima, ali je iskoristio činjenicu da u finalu nije bilo izrazitog favorita. Kladionice su mu dale 3 posto šanse za pobjedu, ali mimo svih prognoza, ostvario je uspjeh karijere.

Italijanski sprinter rođen je u El Pasu u Teksasu, od majke Italijanke i oca Teksašanina. Njegovi roditelji upoznali su se u Vincenzi budući da je njegov otac, američki marinac, služio u vojnom kompleksu “Caserma Ederle” nakon čega su preselili u Teksas.

LIDER

Nakon što je njegov otac poslan na misiju u Južnu Koreju, on se vratio s majkom u Italiju. Odrastao je prektično bez oca, s kojim od tog trenutka nije imao kontakt i koji je ostao živjeti u Dallsu, te je o njemu morala brinuti majka.

Ipak, njegovi roditelji su počeli ponovno razgovarati prošle godine, što je prema vlastitom priznanju Jacobsa imalo veliki utjecaj na njega.

Marcel se još kao dječak počeo baviti košarkom slijedeći očeve stope, kao i nogometom, da bi se u dobi od 10 godina odlučio za atletiku.

Prvobitno je bio solidan skakač u dalj (8,07), ali se nakon problema s koljenom 2018. godine, definitivno posvetio sprinterskim disciplinama i postepeno je napredovao. Ove godine je u Savoni trčao 9,95, te je postao tek drugi Italijan koji je dionicu 100 metara istrčao ispod 10 sekundi.

Jacobs se rano oženio i sa suprugom Nicole ima dvoje djece, te još jedno dijete iz prethodne veze. Pored atletike, dvije velike strasti su mu tetovaže i patike. Njegov uzor je legendarni italijanski sprinter Pietro Mennea.

Iako je rođen u Teksasu, sebe smatra pravim Italijanom, a vrlo malo Amerikancem. Zapravo, priznaje da ne govori baš najbolje engleski.

Novi olimpijski šampion, koji je do sada živio u anonimnosti, osim bavljenja atletikom morao je razmišljati i o dodatnim izvorima zarade, te je član je “Fiamme Orra”, odnosno sportskog odjela italijanske policije.

Viviana Masini, majka Marcella Jacobsa, očiju natečenih od suza, glasa gotovo slomljenog od emocija, nakon što je s prijateljima i porodicom pratila utrku svog sina, najavila je da se tu neće zaustaviti.

“Kao dijetetu rekla sam mu da će se pridružiti Usainu Boltu na vrhu i to je učino. Sljedeći cilj je svjetski rekord. I uspjet će, ako ne ove godine, onda sljedeće”, kazala je samouvjerena majka.

Utrke na 100 metara oduvijek su važile za najatraktivnije u atletici, a iako u današnjoj eri, u kraljevskoj disciplini nema mnogo zvučnih imena i velikih rivalstava, Jacobs je uprkos nedostatku “pedigrea” ostvario svoj san i postao najveća priča Igara u Tokiju.