Ko je najveći pobjednik, a ko apsolutni gubitnik izbora u Srbiji

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Izbori u Srbiji osim dominacije Srpske napredne stranke (SNS) sa osvojenih 63,4 posto glasova izrodili su još neke pobjednike, ali i veliki broj gubitnika.

Ipak, među strankama najpozitivnije iznenađenje kojem se niko nije nadao jesu predstavnici Pokreta obnove kraljevine Srbije. Sa druge strane, najveći gubitnik izbora je Pokret slobodnih građana.Volume 0%

Na ivici cenzusa

Pokret kraljevine Srbije (POKS) je na ivici cenzusa, i ujedno je najveće iznenađenje ovih izbora, pišu srbijanski mediji. Iako im istraživanja nisu predviđala ulazak u Skupštinu, oni su na njenom pragu sa, prema preliminarnim rezultatima, osvojenih 2,8 posto glasova.

Posljednja istraživanja nisu bila blagonaklona prema njima, pa su bili jedni od naslabije rangiranih za prelazak cenzusa. Pomenuti podaci su pokazivali da će osvojiti 1,8 posto, što je manje i od Zavetnika, ali i od Pokreta 1 od 5 miliona koji su ostali daleko iza POKS-a. 

Vrlo teška noć, noć poraza

Sa druge strane potpuni krah je za razliku od monarhista doživio Pokret slobodnih građana. Oni su završili sa 1,8 posto glasova.

Ni lider ove stranke Sergej Trifunović nije krio razočaranje, a u svom obraćanju je naveo kako će “ponuditi ostavku”.

– Što se tiče brojki, nismo se njima vodili ni kada smo donosili odluku. Ovo je mjera našeg dosadašnjeg rada, morat ćemo da vidimo čija je odgovornost i kako dalje. Lično osećam odgovornost, ovo nije rezultat kojem smo se nadali, ali sutra će svanuti novi dan. Bojkot nije uspio, PSG nije uspio. U općinama u kojim je opozicija mogla da pobijedi bojkot je uspio. Ovo je vrlo teška noć, noć poraza, ali sutra ćemo videti kako dalje i kojim putem – rekao je.