BeFunky collage 4
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Osman Mehmedagić – Osmica, direktor Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine uhapšen je u Sarajevu, a slobode su ga lišili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Hapšenje je obavljeno po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koje ga istražuje i u aferi “Diploma”, ali se sumnjiči i za pranje novca prilikom kupovine dvije kuće u Sarajevu.

Osman Mehmedagić se na ovoj funkciji nalazi od novembra mjeseca 2015. godine, na kojoj je naslijedio Almira Džuvu, koji je bio direktor OSA-e u dva mandata. U vrijeme mandata Džuve, Mehmedagić se smatrao jednim od njegovih najbližih pratilaca.

Karijere u obavještajnim krugovima i agencijama

Izvor : Faruk Zametica N1

Mehmedagić je rođen 1962. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Osman Mehmedagić – Osmica je nekadašnji pratilac Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a u OSA-i je rukovodio odjelom za tajno praćenje i dokumentovanje ove Agencije.

Tokom rata je ranjavan dva puta, a dobitnik je i dvije Zlatne policijske značke.

U OSA-i je uposlen od samog početka rada ove institucije, tačnije od njenog osnivanja 2004. godine.

Kako prenose mediji, Mehmedagić je tokom karijere u OSA-i završio brojne profesionalne nadogradnje, treninge i seminare iz oblasti kojom se bavi u više država Evrope i svijeta.

Inače, direktor ove institucije se imenuje u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, uz konsultacije sa članovima Predsjedništva BiH i Izvršnog odbora i Sigurnosno-obavještajne komisije. OSA se smatra ključnom agencijom u sigurnosnom sektoru BiH.

Mehmedagić je bio domaćin posjeti Johnaa Brennana, tadašnjeg direktora CIA-e Bosni i Hercegovini 2016. godine, a 2019. bio je domaćin Vaughnu Bishopu, zamjeniku direktora CIA-e.

Ovo su bile dvije najznačajnije posjete viskih sigurnosnih dužnosnika SAD-a BiH.

Interesantan javnosti

Izvor : N1

Od njegovog imenovanja do danas Mehmedagić je u više navrata dospjevao u žižu javnosti Bosne i Hercegovine, a samo u 2020. godini protiv njega su podignute dvije optužnice.

U oktobru 2020. godine protiv njega je podignuta optužnica za zloupotrebu položaja ili ovlasti, a zbog istog se teretio Muhamed Pekić, rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost OSA-e.

Njima se na teret stavljalo da su tokom mjeseca augusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA.

Ova optužnica je kasnije potvrđena, a Mehmedagić je potom izjavio da nije dobio nikakav dopis o tome.

Afere “Videosnimci” i “Sigurnosne provjere”

Izvor : BIRN BIH

“Pune ruke su mi posla, radim i nemam nikakvu informaciju da je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv mene. Nisu me ni advokati o tome obavijestili”, rekao je Mehmedagić tada.

Na prvom pojavljivanju pred Sudom BiH on se izjasnio da nije kriv, a u februaru 2021. godine Mehmedagić i Pekić su oslobođeni ovih optužbi, a pravosnažno mu je osloboađajuća presuda izrečena 27. maja 2021. godine.

U međuvremenu, protiv Osmice je podignuta još jedna optužnica, ona Tužilaštva BiH, za zloupotrebu položaja i ovlaštenja. Ta optužnica obuhvatila je i Selmu Cikotića, ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Optužnicom je obuhvaćen i Muriz Druškić, koji je i član Komisije Savjeta ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima bezbjedonskih provjera.

Oni su optuženi u aferi “Bezbjednosne provjere” koja se odnosi na malverzacije u vezi sa imenovanjem članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka bezbjednosnih provjera za policijske i državne službenika.

Oni se sumnjiče za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu Drugostepene komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opšte pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima bezbjednosnih provjera.

Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici Agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštva.

Sumnja se da su članovi ove komisije, koje formalno imenuje Savjet ministara, imenovani mimo zakona i da nisu ispoštovane procedure i raniji prijedlozi.

Afera “Diplome”

Izvor : N1

Ipak, tu nije bio kraj problemima za Mehmedagić, budući da se u medijima, javnom životu i političkim krugovima svih razina vodilo dosta polemike oko njegovog visokog obrazovanja te diplome koju je stekao.

U junu 2021. godine u okviru predmeta koji se vodi zbog diplome koju je Američki univerzitet u Tuzli izdao direktoru OSA-e policija je sprovela pretrese u Sarajevu i Tuzli. Istragu o validnosti diplome koju je Američki univerzitet izdao direktoru OBA Osmanu Mehmedagiću vodi tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka.

Zbog navodno sporne diplome, brojni bh. političar i dužnosnici pozivali su na ostavku Mehmedagića.

Podsjećamo, Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a je 5. februara 2020. godine je objavio da je Zajedničkoj komisiji Parlamentarne skupštine za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH dostavljen je podatak da je aktuelni direktor te agencije Osman Mehmedagić student treće godine fakulteta Univerziteta u Travniku.

“U spisu ima materijal Tužilaštva BiH sa pitanjima, ali i odluka objavljena u `Službenom glasniku Republike Srpske` gdje je nevažećom oglašena diploma iz Banjaluke. Dobili smo i dopis dekana fakulteta u Travniku koji kaže da diploma nije izdata u Travniku i da je gospodin Mehmedagić upisan vanredno na treću godinu studija”, pojasnio je Nikšić novinarima u Sarajevu.

On je rekao da će Komisija dati mišljenje o izboru direktora, zamjenika direktora i generalnog inspektorata OBA, s obzirom na to da je aktuelnom istekao mandat, ali da odluku o tome donosi Vijeće ministara.

“Svi znamo šta je sporno, ne treba nikakav rat sa gospodinom Mehmedagićem, jednostavno imamo problem sa činjenicama. Problem je koju poruku šaljemo građanima BiH, ako se na tako odgovorne funkcije, potpuno suprotno zakonu, može imenovati neko bez diplome. Ako imate neku člansku kartu, onda je to u redu, a to imate li diplomu – nije važno”, poručio je Nikšić.

Nikšić je rekao da su na sjednici Komisije danas razmatrani hitni materijali koji su se nakupili tokom dvije godine.

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, zatražio je ostavke direktora OSA-e i predsjednika Suda BiH, Osmana Mehmedagića i Ranka Debevca. Ostavke traži zbog, kako je rekao, urušavanja digniteta ovih institucija.

Mehmedagiću je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjoj Luci iz 2007. godine. On je potom dostavio dvije diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola).

Tužitelje je zainteresirao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine, te je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu.

Denis Prcić, vlasnik je ovog univerziteta te je i on nedavno uhapšen i nalazi se u pritvoru.

On je osumnjičen za krivično djelo pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Po nalogu Suda BiH, OSA je početkom jula predala lični dosje Mehmedagića koji je predan ovlaštenim službenicima MUP-a KS.

Šta dalje?

Izvor : N1

Što se tiče hapšenja 14. jula 2021. godine – pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su osigurale njegovu kuću i obavile uviđaj s ciljem utvrđivanja njene vrijednosti. Za to vrijeme Mehmedagić je saslušan u prostorijama MUP-a KS.

Utvrđivanje vrijednosti kuće direktora OSA-e se vrši i zbog toga što se Mehmedagić tereti za pranje novca prilikom kupovine u Sarajevu.

Povod za sumnju je što novac kojim je kupio kuću, Mehmedagić nije podigao sa računa u banci.

Iz njegove kuće je izneseno veći broj dokumenata i aktovki. Tokom uviđaja u kući je bila njegova supruga. Cilj je bio utvrditi vrijednost ove nekretnine. Mehmedagić tokom istrage nije znao odgovoriti na pitanje odakle novac za ovu i još jednu nekretninu u Sarajevu.