Portal 072info

Ko je Safet Sušić: Od idola nacije do najomraženije ličnosti u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Završena je era Safeta Sušića, jednog od najbolji nogometaša svih vremena u Bosni i Hercegovini. Ali, uprkos toj tituli najboljeg sudbina trenera je takva, da se prvo oni uklanjaju kada stvari krenu kako ne treba, a u BiH još od nastupa na Svjetskom prventsvu nešto ne štima, piše novinska agencija Patria.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Međutim, uprkos neslavnom kraju na klupi reprezentacije BiH Safet Sušić ostat će upamćen kao trener koji je prvi našu zemlju odveo na neko veliko takmičenje – Mundijal u Brazilu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Sušić je svoju igračku karijeru okončao 1992. sa 37 godina, a po njegovim riječima, jedina neispunjena želja u karijeri je bila da igra za Bosnu i Hercegovinu.

Sušića je na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH održanoj 29. decembra 2009. jednoglasno imenovan za novog selektora bosanskohercegovačke reprezentacije, a jednoglasno je i smijenjen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon pobjede BiH nad Litvanijom 15. oktobra 2013. godine godine i direktnog plasmana na SP u nogometu Sušić je postao prvi selektor koji je Bosnu i Hercegovine odveo na Mundijal.

Mnogi upozoravaju da je Sušić kao heroj trebao otići s klupe BiH odmah nakon Mundijala, ali on je želio ostati i IO je to ispoštovao, ipak, planovi se nisu ostvarili i Sušić nije ispunio cilj.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

ŠTA DRUGI KAŽU O PAPETU

Miroslav Ćiro Blažević: “Ćiro je trenirao svjetske igrače, ali je Safet Sušić neponovljiv, jedan i jedini. On je bio umjetnik!

Bogdan Tanjević: Na osnovu mog fudbalskog znanja, mogu kazati da je Safet Sušić Pape bio jedan od najtalentovanijih igrača na svijetu. Sjećam se, naprimjer, kada je na nekoliko utakmica reprezentacije tadašnje Jugoslavije postigao po tri gola. Njegov talenat se, zapravo, vidio sa kilometar. I njegov brat Sead bio je također izrazito talentovan fudbaler, ali je Safet za razliku od njega imao veću neophodnu samokontrolu. Safet Sušić je, jednostavno rečeno, vanserijski, veliki fudbalski as.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Elvir Bolić: Za mene je to zaista najbolji nogometaš s naših prostora svih vremena. Dok sam bio dječak, bio mi je fudbalski idol, a poslije sam imao sreću da ga upoznam i lično i da vidim da je isto tako sjajna osoba, možda je bolji kao čovjek nego kao igrač. U svakom slučaju, za mene najbolji igrač svih vremena i izvanredna osoba koja sve koji ga poznaju zaista čini sretnim i ponosnim.

Darko Pančev: Činilo mi se da bismo mi ostali igrači trebali plaćati da igramo u istoj ekipi sa Papetom. Bio je bogatstvo za svaki napad. Pasovi su bili nevjerovatni. Nekada bi me lopta pogodila a da je nisam bio svjestan. Fantastičan igrač.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME