Ko je “šef jakuza” koji je uhapšen zbog šverca nuklearnog materijala za Iran: Japanac čudne životne priče

Ko je “šef jakuza” koji je uhapšen zbog šverca nuklearnog materijala za Iran: Japanac čudne životne priče

Američke vlasti optužile su, kako je saopšteno, šefa japanskih jakuza Takešija Ebisavu (60) da je organizovao krijumčarenje nuklearnog materijala iz Mjanmara za Iran.

Ebisava i njegov saradnik Somfop Singhaširi (61) sumnjiče se za krijumčarenje narkotika, oružja i nuklearnog materijala, a navodno su i nudili uranijum i plutonijum.

Ebisava je hapšen i 4. aprila 2022. u Njujorku pod sumnjom da je sa još tri osobe pokušao da kupi naoružanje poput raketa zemlja-zrak za koje se vjeruje da je ukradeno iz američke vojne baze u Afganistanu u zamjenu za drogu, prenio je tada japanski portal nyseikatsu.com.

Zanimljivo, tada je također uhapšen i Singahaširi.

U slučaju iz 2022. označen kao vođa jakuza

U tadašnjem saopštenju tužilaštva u južnom okrugu Njujorka navodi se da je Ebisava “vođa japanskog transnacionalnog organizovanog kriminalnog sindikata, takođe rpoznatog kao jakuza”, i da je umiješan u trgovinu drogom i oružjem između Japana, Tajlanda, Mjanmara, Šri Lanke i Sjedinjenih Država. Od 2019. godine, on je bio predmet istrage američke Uprave za borbu protiv droga (DEA).

U februaru 2021. godine, agenti na tajnom zadatku kontaktirali su Ebisavu, koji je otputovao u Kopenhagen, u Danskoj, i otkrili da planira da kupi oružje ukradeno iz američke vojne baze u Afganistanu.

Ebisava je djelovao kao posrednik i planirao je da pošalje prenosivi laki protivtenkovski raketni bacač M-72, 10 mitraljeza M-60 i 10 automatskih pušaka višestrukim anti-vladinim naoružanim etničkim grupama u Mjanmaru.

U sklopu plaćanja bila je planirana i velika količina droge, a Ebisava i Tajlanđanin Singahaširi pokušali su da u Njujorku prodaju 500 kilograma metamfetamina i 500 kilograma heroina.

Kada su prikriveni detektivi kontaktirali Ebisavu i druge u junu i septembru 2021. godine, Šingahaširi im je rekao da je švercovao drogu u kutijama riže i rezanaca i ponudio neke od njih kao uzorke.

Tada su uhapšeni i Suksan Julanan (53), državljanin Tajlanda i SAD, i Sompak Rukrasarani (55), državljanin Tajlanda. Ebisava je također uhapšen pod optužbom za pranje novca.

Američki mediji su izvještavali su o Ebisavi kao o “šefu jakuza”.

Vijest stigla i do Japana

Naravno, ta vijest je stigla i do jednog od najvećih japanskih dnevnih listova, čuvenog Jomiuri Šimbuna, koji je počeo da “kopa” o kome se zapravo radi.

Čuveni list je pod naslovom “Samoproglašeni bos jakuza”, naoružan raketnim bacačem, posrednik za drogu… Ko je dođavola ovaj čovjek?”, objavio priču o Takešiju Ebisavi.

Kako je tada navedeno, prema policijskim organima nije potvrđeno da je okrivljeni bio član čuvene japanske bande.

Prema riječima njegovih poznanika do kojih je došao Jomiuri Šimbun, uhapšeni čovjek se zove Cujoši Ebisava, rodom iz prefekture Točigi.

Nakon što je napustio lokalnu srednju školu, bilo je vremena kada je radio za svoje roditelje kao samozaposleni biznismen, ali posljednjih godina je živio između Japana i Tajlanda.

Jedna rodica je u intervjuu rekla: “Čula sam da radi u poljoprivredi u inostranstvu.”

Prema jednom muškom poznaniku, optuženi je sebe na Tajlandu nazivao “bosom jakuza”, a čini se da je taj glas stigao i do američkih vlasti.

Navodno je tom čovjeku rekao da je tražio oružje na zahtjev mjanmarske vojske, što je u skladu s tadašnjim optužbama.

Neposredno prije hapšenja 2022. godine, optuženi je navodno rekao ljudima oko sebe: “Imam veliki posao u Sjedinjenim Državama koji će donijeti milijarde dolara. Ako uspijem, penzionisat ću se i živjet ću na Tajlandu dok ne umrem.”

Jedan poznanik je rekao: “Mora da je bio uzbuđen jer je mislio da će transakcija biti uspješna.”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica